"Beste Maaike De Rudder, laat je niet verleiden door cynisme. Koester desnoods wat naïviteit"

27 oktober 2018
Radio 1
Zo'n twee weken na de verkiezingen moeten er op veel plaatsen nog coalities gevormd worden. Maar sommige gemeenten mogen zich gelukkig prijzen met een nieuwe burgemeester. Zoals Sint-Gillis-Waas, daar kregen ze met Maaike De Rudder zelfs de jongste burgemeester van het land. En dat vindt regisseur Jan Verheyen heel moedig van haar, daarom is zij zijn held van de week.

"Beste Maaike De Rudder,

Voor alle duidelijkheid: de echte, fysieke held van de week was natuurlijk John De Clercq, een kinesist die ondanks een rugblessure, zonder aarzelen de Gentse Watersportbaan indook om een 91-jarige automobilist uit zijn zinkende auto te redden. Heldhaftiger dan dat wordt het niet.

Maar mijn symbolische held van de week heet dus Maaike De Rudder. Ze is 25, momenteel lerares wiskunde, maar vanaf december de jongste burgemeester van het land, in Sint-Gillis-Waas, een poldergemeente van net geen 20 000 inwoners. Ze zit overigens al zes jaar in de gemeenteraad waarvan vier jaar als schepen van financiën, en was zelfs als kind al gefascineerd door politiek; ze ging vol bewondering kijken naar haar opa die decennia geleden burgemeester was van datzelfde Sint-Gillis-Waas.

Ze is weliswaar burgemeester geworden door een soort coup van CD&V en Groen die een coalitie vormden tegen de overwinnaar Koen Daniëls van N-VA. Maar toch maakt Maaike De Ridder me blij en hoopvol.
Want je moet het maar willen doen, dezer dagen, politiek, een vak waar met onverholen misprijzen op wordt neergekeken, soms op het stuitende af. Dat heeft de politiek natuurlijk voor een groot stuk aan zichzelf te danken, de campagne was weer niet bepaald hoogstaand, en de voorbeelden van gegraai en geknoei zijn helaas legio.

Maar net dat maakt het dapper en noodzakelijk en bemoedigend dat jonge mensen uit idealisme en ideologie toch besluiten die stap te zetten, want u weet: si tous les dégoûtés s'en vont, il n'y a que les dégoûtants qui restent. Dus, Maaike, proficiat en goede moed, en vertrouw op je eigen moreel kompas. Laat je niet beïnvloeden of ontmoedigen door de pedante opiniemakers die het elke week beter menen te weten maar te beroerd zijn om zelf verantwoordelijkheid op te nemen.

Blijf waardig onder de ladingen drek die in het open riool van de sociale media jouw richting zullen uitdrijven. Wees je bewust van je kiezers, maar wordt er niet de voetveeg van. Ook al zijn zij het die als vadsige Romeinse keizers na vier jaar achteroverleunen met de duim omhoog of omlaag, niet altijd gehinderd door kennis van zaken, over jouw lot beslissen. Zoals de grote Winston Churchill ooit zei: "The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter" ("Het beste argument tégen democratie is een gesprek van vijf minuten met de gemiddelde kiezer").

Laat je niet verleiden door cynisme, koester desnoods een stukje naïviteit. Herken en erken een goed voorstel, ook al komt het uit de oppositie. Hoed je voor de politique politicienne. Wees een leider door voorbeeld en inspiratie.

Succes aan jou, en ook aan jonge schepenen Brent Wouters in Grobbendonk, Isaura Calsyn in Eeklo, Sven Roegiers in Evergem en alle andere fris verkozenen.
Jullie zijn mijn potentiële helden van de week.

Grote groet,
Jan Verheyen"

Lees ook