"Blij dat er perspectief is voor sociaal contact, maar het houdt wel veel risico in"

6 mei 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Viroloog Steven Van Gucht merkte al langer aan de reacties in zijn mailbox dat er nood was aan een versoepeling van coronamaatregelen op vlak van de sociale contacten. "Ik ben blij dat daar nu toch meer perspectief is geboden" zegt hij. Toch houdt hij net zoals zijn collega Marc Van Ranst een beetje zijn hart vast.

Vanaf zondag mogen we vier mensen - telkens dezelfde - thuis ontvangen. Ook kinderen behoren tot deze 4 personen. Bovendien moeten deze 4 mensen beloven dat zij geen andere mensen bezoeken.

Viroloog Steven Van Gucht is blij met dit perspectief, maar maakt zich toch een beetje zorgen. "Zulke bezoeken thuis zijn vaak intiemer en houden dus veel risico in. Als mensen dat ernstig nemen en daar voorzichtig mee omspringen, gaat het meevallen. Maar als mensen dit nu gaan gebruiken om familiefeesten, bbq's of buurtfeesten te organiseren, dan kan dat heel wat risico's teweegbrengen. Het virus heeft niet veel nodig om weer op te flakkeren."

De stelregel moet dus nog blijven om die "bubbel" zo klein mogelijk te houden, "hoe kleiner hoe liever", benadrukt Van Gucht. "Want hoe meer we gaan mengen, hoe meer kans dat virus heeft om zich te verspreiden. Dus beperk dit echt tot uw geliefden en hou u daaraan."

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Radio 1 Select