Nieuwe Feiten
Al bijna 2 maanden in lockdown: waar blijven de nieuwe besmettingen met het coronavirus vandaan komen?
wo 6 mei - 11:24
Er zijn 116 nieuwe ziekenhuisopnames, meldt het Nationaal Crisiscentrum. Dat zijn er weer wat meer dan de afgelopen dagen. “Dat was een beetje te verwachten” zegt viroloog Marc Van Ranst in ‘Nieuwe Feiten’. “We hebben een lang weekend gehad, met 1 mei erbij, dus dat zorgde voor wat cijfers die wat lager zijn. En dan krijg je altijd weer een rebound-effect de dag daarna.”
Toch lijkt het wat vreemd dat er nog zoveel mensen besmet raken. We zijn immers al bijna twee maanden ver in de lockdown. Vaak gaat het om familieleden of mensen die onder hetzelfde dak wonen die ziek worden, verklaart Van Ranst. Andere mensen raakten dan weer besmet in een woonzorgcentrum. En enkele personen liepen een besmetting op in het ziekenhuis “maar dat zijn er niet veel.” Of mensen ook besmet raakten in de winkels? Daar heeft hij geen zicht op.
Een groot deel heeft er trouwens geen idee van waar ze het virus hebben opgelopen, gaat Van Ranst verder. En niet elke maatregel wordt ook door iedereen op dezelfde strenge manier gevolgd. “Je kan natuurlijk niet gaan meten wie op welk moment de regels overtreedt, maar dat dat gebeurt, is des mensen. Dat is spijtig, en niet goed. Maar als het basisreproductiegetal onder de 1 blijft, gaat de epidemie naar beneden, dus je hoeft niet iedereen mee te hebben in het verhaal.”
“Overgrote meerderheid volgt de maatregelen op”
Zou het niet handiger zijn om heel systematisch bij te houden hoe mensen precies zijn besmet geraakt? “Dan ga je ervan uit dat mensen dat zouden weten” zegt Van Ranst. “En als ze bijvoorbeeld naar een feestje zouden zijn geweest, dat ze dat ook eerlijk zouden opbiechten. In de realiteit werkt dat anders.”
Bij de groep besmette mensen zijn er natuurlijk ook mensen die onvoorzichtig waren, en zich niet hielden aan de regels. Moeten we dan echt meer rekenen op sociale controle, en mensen die knus bij elkaar zitten in het park aanspreken? “Veel mensen doen dat” zegt Van Ranst. Maar hij benadrukt dat de mensen die de regels overtreden enkelingen zijn. “De overgrote meerderheid van de bevolking volgt de meeste van de gezondheidsmaatregelen naar de letter op. Moest dat niet zo zijn, dan hadden we veel meer ziekenhuisopnames.”
Spreken we nu dan met een tevreden viroloog? “Tevreden, maar altijd bezorgd” besluit Van Ranst. “De cijfers moeten nog verder naar beneden. Je bent altijd blij met een getal dat kleiner is dan de vorige dag. En hoopvol als het toch een keer tegenvalt. Maar zo verloopt de curve. Je mag niet verwachten dat die altijd met dezelfde sprongetjes naar beneden gaat.”