Bodybuilders aan de borstmelk? "Volwassen mannen die borstmelk drinken is van alle tijden"

14 augustus 2020
Er is een nieuwe rage onder bodybuilders: borstmelk. Het is één van de thema's in de nieuwe Netflix-serie 'Unwell'. Maar is het wel zo goed voor je? Professor Yvan Vandeplas nuanceert.

Volwassen mannen die borstmelk drinken, Professor Yvan Vandeplas, diensthoofd Diensthoofd Kindergastroënterologie en voeding UZ Brussel, heeft er al van gehoord: "Je moet maar eens gaan kijken naar oude schilderijen, daar zie je vaak volgroeide mannen aan de borst hangen. Tot in Pompei toe. Het is dus van alle tijden."

Drie keer minder eiwit

Maar werkt het ook? Dat is een andere zaak volgens Vandeplas: "Bodybuilders willen meer spieren kweken en daar heb je eiwit voor nodig. Maar in moedermelk zit drie keer minder eiwit dan in koemelk. Vanuit die optiek is moedermelk dus geen logische keuze. Maar er zitten wel andere goeie dingen in moedermelk, zoals groeihormoon. Misschien vinden ze het daarom wel interessant."

Middel tegen kanker? 

In de documentaire zit er ook een kankerpatiënt die zegt door moedermelk van kanker te genezen. Klinkt als pseudo-wetenschap. "Dat is het ook", vervolgt Vandeplas. "Er zit wel íets in: in laboratoriumtests is gebleken dat er een eiwit zit in moedermelk dat, wanneer je het in een laboratorium aanpast, een effect zou hebben op kankercellen. Maar dat is klinisch absoluut niet bewezen."

Potentieel schadelijk

We zien in de documentaire een vrouw die al meer dan 7500 liter moedermelk heeft verkocht. Is het eigenlijk ok om je melk te verkopen? "Dat zal zonder twijfel schadelijke neveneffecten hebben op de gezondheid van die vrouw. Daarnaast mag die moedermelk niet zomaar verkocht worden: die moet gecontroleerd worden. Daarom is melk uit officiële donorbanken ook schandalig duur."

Of het lekker is? "Ik heb het nooit zelf geproefd, maar de smaak van moedermelk verandert in functie van wat de moeder eet en drinkt."