Bredene wil zelf statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren

2 april 2019
Bredene wil al tegen volgend jaar, in 2020, statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren. De burgemeester wil niet langer wachten op de Vlaamse regering die onlangs het statiegeld heeft uitgesteld tot minstens 2023.

Voor Steve Vandenberghe (SP.A) is het genoeg geweest. De burgemeester van Bredene wil tegen 1 januari volgend jaar statiegeld invoeren voor plastic flessen en blikjes. Het probleem is niet groter in Bredene dan in andere gemeenten, maar als de Vlaamse regering niets doet, moeten we zelf initiatief nemen, luidt het. "Het is vijf na 12. Elke dag dat we niets doen is schuldig verzuim."

40 procent minder zwerfafval

"Het is bewezen in andere landen dat er 40 procent minder restafval in het milieu terechtkomt na het invoeren van statiegeld. Bovendien kost het gigantisch veel geld om het afval op te halen in de gemeenten", zegt burgemeester Vandenberghe.

Lokaal statiegeldsysteem

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux heeft 4 scenario's uitgewerkt om statiegeld in te voeren. Er zou een volledig lokaal statiegeldsysteem kunnen komen. Hoeveel je voor een leeg blikje krijgt en hoe dat praktisch uitgewerkt wordt, ligt nog niet vast. Het is niet evident om zoiets lokaal in te voeren, beseft de burgemeester. Er moet eerst een breed draagvlak komen voor de handelaars en inwoners.

Robin Hood van plastic

Burgemeester Steve Vandenberghe noemt zichzelf de "Robin Hood van de plastic". Vorig jaar lanceerde hij ook al een rookvrij strand in in Bredene. "Toen was daar heel wat kritiek op, nu vinden de meeste mensen het wel een goed idee. Oostende wil nu ook een rookvrij strand."

Burgemeester Vandenberghe legt het voorstel om statiegeld in te voeren morgen voor aan alle kustburgemeesters.

Beluister het gesprek met Steve Vandenberghe in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: