"In Brussel moet een orgastische zucht van opluchting klinken bij elk bericht over vertraagde vaccins"

24 februari 2021
De vaccinatiecampagne is ondertussen bijna twee maanden bezig. En nog steeds duiken er langs alle kanten problemen op. Gelukkig is er comedian Bas Birker die met een constructieve oplossing komt.

Liefste landgenoten,

Ergens in Brussel moet toch een orgastische zucht van opluchting klinken bij elk bericht over vertraagde vaccins. Stel dat er wel voldoende spuitjes waren geweest, dan hadden we dus al weken geweten dat zes regeringen na een jaar voorbereidingstijd niks, maar dan ook echt geen ene lamme kloot geregeld kunnen krijgen. Wat. Een. Bende. Droeftoeters.

De sms-jes komen niet aan. De mailtjes lukken niet. Het computersysteem staat nog niet op punt. ‘We beschikken niet over alle gegevens.’ Really? Je beschikt niet over de contactgegevens van je eigen zorgpersoneel? Maar hoe dan? Toen ze allemaal moesten komen helpen konden jullie ze wel bereiken hoor.

Het probleem: een groot deel van de mensen die zijn uitgenodigd voor vaccinatie komt niet opdagen. En eigenlijk wist ook niemand of ze ging komen. De oplossing: we zullen het dan maar weer zelf regelen zeker? Vaccinatiecentra? Nergens voor nodig. Infrastructuur? Die is er al lang. Slecht onderhouden, maar hij is er. Een ICT-systeem om afspraken te maken? Laten we een beetje realistisch blijven, boys.

Ik stel het volgende voor: Maandag zijn de kappers dicht. Een cursus spuitje zetten kost een halve dag. We sturen alle kappers op cursus. En dan gaan de kappers vaccineren. Dat zijn tenslotte al vakmensen die ons keer op keer niet verwonden met een vlijmscherp voorwerp in hun handen. Het is een beter plan dan dat er nu ligt, vrienden. Reken even mee. Elke zes tot acht weken laat bijna de hele Belgische bevolking zich knippen. Die mensen maken een afspraak. Zelf. Met de telefoon. We bereiken dus iedereen en iedereen komt opdagen. In acht weken tijd is iedereen geknipt en volgespoten.

Bij de kapper wordt al afstand gehouden en je zit lang genoeg in een stoel om eventuele allergische reacties te zien. En dat alles kan in stilte, want haartooi Jenny hoeft niet te vertellen waar ze op vakantie is geweest. Bijkomend voordeel: we hebben geen vaccinatiebewijzen of apps nodig. Als we beginnen op 1 april, weten we dat iedereen die tot 1 juni met onverzorgd haar rondloopt een gevaar is. Twee centimeter uitgroei? Blijf uit mijn buurt, antivaxxer! Netjes geknipt? Kom hier dat ik u binnenzwier.

Oké, wat we met kale mannen doen, dat weet ik nog niet. En ook niet wanneer we kunnen beginnen. Maar wat ik wel weet is dat de eerste politieker die met een knap geknipt koppie rondloopt, vóórdat wij allemaal zijn gevaccineerd, ook een spuitje verdient. Allee, als ze eindelijk zijn geleverd, hé.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook: