Burn-out bestrijden met gratis telefoontjes naar de psycholoog

21 januari 2019
Steeds meer mensen krijgen te kampen met een burn-out en daar wil Partena Ziekenfonds iets aan doen. Zij bieden een gratis telefoonlijn aan om de drempel van het zoeken naar psychologische hulp te verlagen.

Het initiatief van Partena Ziekenfonds lanceert de Luisterlijn, waarnaar mensen tot vijf keer per jaar gratis kunnen bellen met een erkend psycholoog. Met het initiatief wil het ziekenfonds mensen de kans geven om iets aan een (aankomende) burn-out te doen op een laagdrempelige manier.

Sarah Masschelein, woordvoerder van Partena Ziekenfonds, legt uit: "Wie lid is van het Partena Ziekenfonds heeft recht op 5 gratis gesprekken van 45 minuten tot een uur. Het eerste gesprek is een intakegesprek en nadien beslist de psycholoog of er verdere telefonische gesprekken worden ingepland of als de persoon moet worden doorverwezen."

Doorverwijzen

Mensen met andere problemen kunnen ook terecht bij de Luisterlijn, al beaamt Masschelein dat de psychologen vooral expertise hebben in oververmoeidheid en burn-out. "Tijdens het intakegesprek wordt er een behandelingsplan opgesteld. Als iemand zou kampen met een zware depressie, dan gaan we die natuurlijk gepast doorverwijzen, want er zijn nu eenmaal problematieken die moeilijk telefonisch te behandelen zijn."

 

 

"Het had mij niet geholpen"

Een aantal mensen deelden hun eigen ervaring met burn-out en de weg naar genezing. Eén van hen is Kris van Hoeymissen. Zij werd op een dag wakker en kon niet meer bewegen. Haar huisarts zei dat hij het had zien aankomen, dat het lichaam van Kris "op was".

"Ik ben twee jaar full-time in therapie geweest na mijn zware burn-out", zegt Kris. "Ik heb dan ook lange tijd alle signalen die mijn lichaam gaf, genegeerd. Voor mij persoonlijk zou een hulplijn zoals de Luisterlijn dus niet geholpen hebben, maar ik ben wél absolute voorstander van dergelijke initiatieven. Elke weg die mensen leidt naar hulp, is goed!", besluit Kris.

Beluister hier de uitzending:

Lees meer: