De cultuurtips van Geert Van Rampelberg

20 november 2020
Eén heeft er een nieuwe spannende serie bij: ‘Black Out’. Geert Van Rampelberg neemt een van de hoofdrollen op zich. Naar welke series kijkt hij zelf? En wat zijn zijn favoriete boeken en podcasts? Van Rampelberg deelde zijn cultuurtips in 'Culture Club'.

1. Fotografie: Lara Gasparotto

Lara Gasparotto, een Luikse fotografe die de mensen zeker beter mogen leren kennen volgens Geert Van Rampelberg. De fotografe is niet zomaar een. Ze kleurt haar foto’s in waardoor ze op schilderijen beginnen te lijken. Daarbij fotografeert ze haar eigen omgeving en vrienden.

Lara Gasparotto

Toch is Lara Gasparotto niet zo onbekend. Op Canvas hebben ze nog een documentaire over haar uitgezonden. Daarin zegt de fotografe zelf dat haar werk vooral bestaat uit vriendschap.

De foto’s liggen dichter bij mij omdat ik de omgeving goed ken waar ze de foto’s neemt. Dat is vaak rond het huis van haar ouders. Ze staat zo puur en eerlijk in het leven.
Geert Van Rampelberg

Een bezoekje aan haar website kan dus nooit kwaad.

2. Kunst: ‘Jeune homme avec l'écharpe rouge’ van Léon Spilliaert

De acteur tipt ook graag een kunstenaar: Léon Spilliaert. De kunstenaar is ondergewaardeerd en kan makkelijk in het lijstje van Ensor, Delvaux, Margritte en Permeke staan. Zijn bescheidenheid is iets waar de kunstenaar voor gekend was. Zijn voornaamste inspiratiebronnen waren de Noordzee, de dijken, de gaanderijen, de Vuurtoren, de havenkaaien en de vissers en de vissersvrouwen.

De grote favoriet van Geert Van Rampelberg is het werk ‘Jeune homme avec l'écharpe rouge’. Ook hier is Léon Spilliaert geïnspireerd door het strand.

‘Jeune homme avec l'écharpe rouge' van Léon Spilliaert

In zijn geboortestad Oostende kan je het Spilliaert Huis bezoeken waar je werken van de kunstenaar kan bewonderen.

3. Voorstelling: ‘Fidelis Fortibus’ van Circus Ronaldo

De voorstelling waarvan Geert Van Rampelberg heeft moeten huilen, is ‘Fidelis Fortibus’. Het gaat dan ook over een circus waarin alle artiesten overleden zijn. De enige overblijvende is Danny Ronaldo, de clown. Hij weigert te vertrekken en heeft iedereen begraven in de circustent.

Meer dan 300 voorstellingen heeft Circus Ronaldo al achter de rug. Ze sleepte ook de cultuurprijs voor beste circusvoorstelling in Barcelona in de wacht. Voorlopig staan er geen nieuwe voorstellingen gepland.

4. Boek: ‘Mr Gwyn’ van Alessandro Baricco

De volgende tip heeft de acteur cadeau gekregen van een vriend. Het boek heeft hem in de zomer van 2020 volledig tot rust gebracht. Het gaat over een schrijver-journalist die beslist om te stoppen met zijn werk. Hij bezoekt een galerij waar hij beelden ziet met ontspannen, naakte mensen die recht in de lens kijken. Het fascineert hem en wil voortaan ‘portretten schrijven’.

De ex-schrijver-journalist begint mensen uit te nodigen in zijn atelier. Hij vraagt hen gewoon naakt te zijn, dus niet te poseren of te vertellen. Op het einde geeft hij een bladzijde aan de mensen. Dat kan een beschrijving van een landschap zijn waarin de mensen zichzelf kunnen herkennen.

Dat boek trekt u mee in een rust, in iets observeren. Ik heb zoiets nooit eerder gelezen.
Geert Van Rampelberg
‘Mr Gwyn’ van Alessandro Baricco

5. Schrijver: Michel Houellebecq

Michel Houellebecq slaagt erin Geert Van Rampelberg aan het denken te zetten. Hij vindt de dualiteit heel mooi die de schrijver in zijn werk legt.

Hij kan heel grof uit de hoek komen. Veel mensen vinden hem dan ook heel negatief, maar ik vind juist dat daar heel veel humor in zit. Daartegenover schrijft hij heel poëtisch wat mij weer ontroert.
Geert Van Rampelberg
Michel Houellebecq op VRTNWS

De schrijver heeft onder andere het bekende werk ‘Soumission’ op zijn naam staan. Dirk Brossé heeft dit boek een aantal weken geleden getipt.

6. Podcast: ZIGO - Zwijgen is geen optie

Een van de podcasts die de acteur graag tipt, is ZIGO of langer gezegd: Zwijgen is geen optie. Het bestaat uit gesprekken waarbij de gast oprecht antwoordt. De gast is telkens iemand die ‘bewonderenswaardig’ is, een wereldverbeteraar. De belangrijkste vragen worden hen voorgelegd: Hoe vrij zijn wij? Moeten we in de politiek? Wat als het niet lukt?

Anthony Bosschem bevraagt hen en achter de camera staat de filosoof Tom Mahy. U leest het goed. Het is niet enkel een podcast. Je kan het ook als video bekijken.

Alle afleveringen kan je vinden op de website.

7. Podcast: WTF with Marc Maron

De andere podcast is er eentje die wekelijks een aflevering bij krijgt. De stand-up comedian Marc Maron is al in september 2009 begonnen met de podcast en zit dus nu al aan meer dan 1100 afleveringen. In die twaalf jaar heeft hij al grote beroemdheden gesproken zoals Robin Williams, Barack Obama, Connan O’Brien,...

De podcast is over de hele wereld een fenomeen geworden. Iedere maand wordt het wel meer dan zes miljoen keer gedownload. Geert Van Rampelberg is dus niet zijn enige fan.

De afleveringen zijn te vinden op de website.

8. Serie: ‘Olive Kitteridge’ van HBO

De acteur tipt ook graag een serie: ‘Olive Kitteridge’. Het is een Amerikaanse miniserie gebaseerd op de gelijknamige roman van Elizabeth Strout. De serie telt maar vier afleveringen dus is zeker te bingewatchen. Olive zelf is een gepensioneerde onderwijzeres. Ze wordt beschreven als een misantroop, maar ze bedoelt het in het algemeen wel goed. Haar man Henry is een vriendelijke apotheker. Samen hebben ze een zoon die studeert voor podoloog. Olive heeft al 25 jaar een depressie.

9. Muziek: Dope Lemon

Geert Van Rampelberg luistert enorm veel muziek. Zijn lijst is dan ook oneindig als je hem vraagt naar muziekkeuzes. Voor elke gemoedstoestand en ijkpunt in zijn leven heeft hij een bepaald nummer dat hij beluistert. Hij kan zijn ‘mood’ ook veranderen met muziek. Deze week heeft hij nog ‘Buena Vista Social Club’ opgezet.

Het is een band dat ik veel met mijn dochters luister. Je hoort de eerste noot en het is een andere dag.
Geert Van Rampelberg

De muziekgroep ‘Dope Lemon’ associeert hij met de eerste lockdown. Een goede vriendin heeft hem dat toen doorgestuurd.