De cultuurtips van Rik Verheye

27 november 2020
Stefaan Temmerman
De acteur Rik Verheye is dit jaar niet weg te denken van het scherm. Op Streamz vind je hem in de serie ‘De Bende van Jan De Lichte’. Samen met Jelle De Beule en Koen De Poorter bokste hij het programma ‘De Anderhalve Meter Show’ in elkaar. En hij is ook bezig aan een gloednieuwe miniserie voor Eén: ‘We moeten eens praten’. Dit zijn de cultuurtips van Rik Verheye.

1. Muziek: Balthazar

Als je vraagt naar de favoriete band van Rik Verheye moet hij niet erg lang nadenken. Hij is de allergrootste fan van ‘Balthazar’, een Belgische indierockgroep. De acteur begrijpt niet hoe dat het komt dat niet de hele wereld ze kent.

Vette muziek, coole band. Hun platen kan ik blijven draaien.
Rik Verheye

De acteur luistert ook graag naar de soloprojecten die de bandleden maakten tijdens een korte pauze van de band. Zo heb je ‘Warhaus’ en ‘J. Bernardt’.

2. Serie: ‘Breaking Bad’ van Vince Gilligan

Een van de series die de acteur graag tipt, is ‘Breaking Bad’. Een serie over Walter White, een scheikundeleraar die longkanker krijgt net voordat hij te weten komt dat zijn vrouw zwanger is. Noodgedwongen wordt Walter een misdadiger om voor financiële zekerheid te zorgen voor zijn gezin. Samen met een oud-leerling verkoopt hij voortaan de drug crystal meth. De serie telt al vijf seizoenen en is te zien op Netflix.

3. Serie: ‘Chernobyl’ van Johan Renck

Rik Verheye is een fervente seriekijker, want zijn volgende tip is nog een serie ‘Chernobyl’. Iedereen kent de grote ramp wel waarbij de kernreactor in Tsjernobyl ontploft op 26 april 1986. Tot in Europa is het angstig afwachten op de radioactieve wolk die de hele wereldbevolking bedreigt. De serie is realistisch, maar de makers benadrukken wel dat het geen documentaire is. De nieuwsgierigen kunnen terecht op Streamz.

4. Serie: ‘Euphoria’ van HBO

Ook de Amerikaanse tienerdramaserie ‘Euphoria’ staat op het lijstje van Rik Verheye. De serie is gebaseerd op de gelijknamige Israëlische serie. In de afleveringen gaan een groep middelbare scholieren op zoek naar vriendschap en liefde, wel met de nodige drugs en seks. Zo heeft het hoofdpersonage Rue last van een bipolaire stoornis en probeert ze die te onderdrukken door gebruik van drugs en drank. Ook deze serie is te bekijken op Streamz.

5. Serie: ‘Solsidan’ van Ulf Kvensler

De acteur heeft een grote liefde voor series, maar een nog grotere liefde voor Scandinavische series. Hij houdt van de onderkoelde humor die de series vaak bevatten. Er valt veel te beleven in de stilte van Scandinavische producties.

In Vlaanderen missen we die soort humor een beetje. Veel mensen bestempelen het als saai.
Rik Verheye

6. Komiek: Ricky Gervais

De komiek Ricky Gervais betekent zonder enige twijfel iets voor Rik Verheye. Hij wil namelijk graag alle films en series tippen waarin de komiek heeft ingespeeld. De Brit Ricky Gervais schreef en speelde onder andere mee in de televisieseries ‘The Office’ en ‘Extras’. Hij is ook erg gekend als de hoofdrol van de nieuwe serie ‘After Life’, nu te zien op Netflix. Ook deze zwartkomische serie schreef hij.

7. Podcast: De Kasteelmoord

Rik Verheye geeft zelf toe niet zo veel van podcasts te kennen, maar hij zou toch graag de podcast ‘De Kasteelmoord’ willen tippen. Zou het iets te maken hebben met het feit dat hij zelf van West-Vlaanderen komt? Deze podcast is alvast ideaal voor iemand die van true crime houdt. Het telt ook maar vier afleveringen, dus is snel te beluisteren. Je kan alle afleveringen vinden op de website van VPRO.

8. Voorstelling: ‘The Lieutenant Of Inishmore’ van Martin McDonagh

De voorstelling ‘The Lieutenant Of Inishmore’ van Olympique Dramatique heeft veel impact gehad op de keuze van Rik Verheye om acteur te worden. Het grote thema in de voorstelling is het terroristisch extremisme op lokaal niveau. In een klein Iers dorp wordt een kat doodgereden van een zekere Padraick. Die laatste zal terugkeren van Noord-Ierland en zijn werk, als bommenlegger, stilleggen om te weten te komen wie zijn kat heeft vermoord.

Het stuk is helaas niet meer te zien, maar na de lockdown kunnen we hopelijk weer genieten van ander werk van het viertal Olympique Dramatique. Op deze website kan je alle informatie vinden.

9. Voorstelling: ‘De Leenane Trilogie’ van Martin McDonagh

De schrijver Martin McDonagh heeft een duidelijke impact op de acteur. Ook dit stuk heeft Rik Verheye overtuigd om acteur te worden. De ‘Leenane Trilogie’ is een trilogie die het realistische beeld tonen van een geïsoleerde dorpscultuur in de jaren negentig. Daarnaast is Martin McDonagh ook regisseur van de film ‘Three Billboards’.

10. Kunst: ‘Jeune homme avec l’écharpe rouge’ van Léon Spilliaert

Rik Verheye sluit af met een tip dat vorige week ook op het lijstje van Geert Van Rampelberg stond. De kunstenaar Léon Spilliaert inspireert dus duidelijk vele mensen.

Ik houd van kunst waarin de zee centraal staat.
Rik Verheye
‘Jeune homme avec l'écharpe rouge' van Léon Spilliaert