De cultuurtips van Sebastien Dewaele

8 februari 2019
Elien Vervaet
Sebastien Dewaele is bij het grote publiek bekend als Steven Welvaert in Eigen Kweek. Momenteel is hij ook te zien in De Dag op VIER. Naast acteur is hij ook muzikant in de comedy-rockband Preuteleute. Misschien kan je hem binnenkort van dichtbij bewonderen, want hij is op tournee door heel Vlaanderen met de theatervoorstelling De Broers Geboers.

1. Strip: XIII

De stripreeks XIII volgt een man met geheugenverlies die een verdachte is in een moordzaak. Hij wordt gevonden met de tatoeage XIII in zijn nek. In de loop van de reeks gaat hij op zoek naar zijn eigen identiteit en de waarheid achter de moord. De Belg Jean Van Hamme bedacht het verhaal.

De opbouw van de personages is heel filmisch en duidelijk. Sebastien haalt daar veel inspiratie uit voor het scenario van een eigen reeks, die hij schrijft met Wim Willaert.

2. Cremation - Lou Reed

Eigenlijk is Sebastien fan van alle nummers van Lou Reed. Cremation kiest hij in het bijzonder, omdat het gaat over de dood van een vriend van de zanger. Reed beschrijft de vluchtigheid van een crematie. Al zijn nummers zijn heel persoonlijk en gaan door merg en been.

3. Sapiens - Yuval Noah Harari

Wie zijn we? Het is een van de levensvragen die Hariri probeert te beantwoorden in Sapiens: Een kleine geschiedenis van de mensheid. Hariri’s boek start bij de oerknal en eindigt met een vooruitblik naar de toekomst. Hij deelt onze geschiedenis op in drie revoluties en beschrijft de invloed ervan op de mens en onze medeorganismen.

Nic Balthazar tipte een tijdje geleden 21 lessen voor de 21ste eeuw, het nieuwe boek van Yuval Noah Harari.

Sapiens van Yuval Noah Harari