De Dikke Delvaux aflevering 378: Luik Bastenaken Luik

26 april 2019
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. We naderen het einde van het wielerseizoen. En daarom gaat Jan Delvaux op zoek naar liedjes over de koers, of gezongen door coureurs.

In verhouding tot onze grote belangstelling voor de koers zijn er betrekkelijk weinig plaatjes over de koers gemaakt. Over voetbal zijn er een pak meer te vinden.

Ploegsteert van Het Zesde Metaal is het bekendste. En er bestaan ook heel wat nummers over de heldendaden van Eddy Merckx (zie aflevering 229 van De Dikke Delvaux).

Het wordt natuurlijk allemaal veel fijner als renners zelf beginnen te zingen. Zoals Niki Terpstra met zijn songtekstinterviews. Hij heeft de gewoonte om na een overwinning stukjes songtekst tijdens interviews te citeren.

Maar de man die op muzikaal koersvlak alles slaat is Koen De Koker, een olijke kerel die de bijnaam ‘de zingende coureur’ kreeg. Vlak voor of na de koers nam hij vaak de microfoon om liedjes te zingen. Hij maakte ook een aantal koersnummers. Eentje is nog te vinden op cd, en dat is Luik-Bastenaken-Luik.

Herbeluister aflevering 378 van De Dikke Delvaux:

Lees ook: