De gele hesjes zijn eigenlijk groen

27 november 2018
© Belga
Al dagenlang protesteren de zogenoemde ‘gele hesjes’ tegen de hoge brandstofprijzen. De ‘gele hesjes’ noemen zichzelf ontevreden burgers die op een vreedzame manier actie voeren. Eigenlijk zijn die gele hesjes ‘groen’, zegt Dirk Holemans van de groene denktank Oikos in ‘De Morgen’. Vlaams parlementslid voor Groen Imade Annouri bevestigt dat in ‘Nieuwe Feiten’.

“Het zijn misschien niet allemaal Groen-stemmers, maar ze vragen wel zaken waar we met Groen al jarenlang voor pleiten” zegt Imade Annouri.

“Ik zie het protest van de gele hesjes in Frankrijk als een noodkreet van mensen die aan het einde van de maand niet meer rondkomen. Ze zien dat er hoe langer hoe meer bespaard werd, en zien ook dat door Macron de vermogensbelasting werd afgeschaft” zegt hij. Het probleem is volgens hem dat er een systeemfout is. Zo wordt er bijvoorbeeld niet geïnvesteerd in openbaar vervoer. “Er is onder-geïnvesteerd in openbaar vervoer, en er is over-geïnvesteerd in dienstwagens die voor een bepaalde middenklasse zeer toegankelijk waren.”

“Dit krijg je aan niemand uitgelegd”

Annouri: “Wat voor ons centraal staat zijn de mensen en het milieu. Net de mensen die in de meest kwetsbare posities zitten en die het minste verdienen worden het grootste slachtoffer van de vervuiling van degenen die wel vrolijk de belasting kunnen betalen. Dus eigenlijk is de verschuiving die je nodig hebt ervoor zorgen dat de vervuiling belast wordt, maar dat de alternatieven er ook zijn voor zij die het meest kwetsbaar zijn.”

“Wat mij betreft moeten de accijnzen niet naar beneden, maar er moet eindelijk werk gemaakt worden van de alternatieven. Je krijgt het aan niemand uitgelegd dat de gemiddelde mens accijnzen moet betalen voor zijn diesel, maar dat er op kerosine, voor vliegtuigen, geen belastingen worden geheven."

Lees ook: