Is de kloof tussen rijk en arm groter geworden?

26 december 2019
Wanneer we terugblikken op de voorbije tien jaar kunnen we niet omheen de sociale protesten kijken. Mensen lijken het moeilijker te hebben dan vroeger om de eindjes aan elkaar te knopen. Wordt de ongelijkheid tussen inkomens groter?

Is de ongelijkheid tussen inkomens de voorbije tien jaar toe- of afgenomen? “Voor zover we weten niet”, vertelt Ive Marx, professor Sociaal Beleid aan de Universiteit van Antwerpen in De Ochtend.

Er zijn twee verschillende dingen. Enerzijds heb je inkomensongelijkheid. Dan gaat het over wat mensen maandelijks binnenkrijgen, het loon of een uitkering bijvoorbeeld. Anderzijds heb je vermogensongelijkheid.

“De inkomensongelijkheid blijft heel stabiel, maar vermogensongelijkheid is veel groter. En daar weten we nog niet goed wat de trend is, maar momenteel wijst alles merkwaardig genoeg op stabiliteit”, aldus Marx.

Het idee dat ongelijkheid toeneemt komt overwaaien vanuit het Verenigd Koninkrijk en de VS

België is samen met Frankrijk een grote uitzondering. We zijn landen van grote stabiliteit, en dat is niet zo voor andere landen. Het idee dat ongelijkheid toeneemt is een idee dat komt overwaaien van over de oceaan vanuit het Verenigd Koninkrijk en de VS. Daar is er wel een spectaculaire groei in inkomensongelijkheid.

“Onze stabiliteit heeft te maken met het feit dat we een heel sociaal sterk middenveld, sterke middenveldsinstituties en een heel omvangrijke sociale zekerheid hebben”, zegt Marx.

“En toch zien we iets heel paradoxaal, in een periode waar er veel jobs zijn gaat het aantal mensen die een leefloon trekken stijgen”. We hebben slechts 5% werkende mensen die ondanks hun job arm zijn, maar we vergeten dat de meeste mensen in armoede bij ons niet werken.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: