De manier waarop gevangenen hun eten klaarmaken, heeft effect op hun gedrag

31 oktober 2017
De manier waarop gevangenen hun eten klaarmaken, heeft effect op hun gedrag in de gevangenis. In Denemarken bestaat 'zelfstandig koken' al 40 jaar. Maar in België blijft het idee, voorlopig, achter slot en grendel.

“Het eten dat gevangenen krijgen, zegt veel over de manier waarop ze zich behandeld voelen door het systeem” zegt doctoraatsstudent An-Sofie Vanhouche, die vandaag haar doctoraat verdedigt. Zo moesten gevangenen in Tilburg hun kant-en-klaarmaaltijd zelf opwarmen in een microgolfoven in hun cel. Ze waren hier bijzonder ontevreden over: ze vonden het eten niet lekker en wilden meer keuze.

Vanhouche onderzocht vervolgens welke voedingssystemen er in België bestaan en hoe gevangenen dat percipiëren. Hier bleek het beperkte budget van de grootkeukens een probleem te vormen. "Het is heel moeilijk om voor een diverse populatie eten te voorzien."

Lees verder onder de foto

An-Sofie Vanhouche

In Tilburg paste men het systeem aan aan de klachten: de gedetineerden kregen een beperkt budget om zelf te koken. In Denemarken is men zelfs al 40 jaar met een soortgelijk systeem bezig. Men wil er dat gevangenen dezelfde verantwoordelijkheid krijgen als in de buitenwereld. Zo stoomt men de mensen ook klaar voor een terugkeer in de maatschappij. En de gevangenen? Die waren tevreden. Ze hadden ook meer sociale contacten met elkaar.

En in België?

"In België is men nog niet klaar voor zo'n systeem" zegt Vanhouche. "Er zijn niet altijd voldoende keukens op de vleugels. En er moet ook voldoende personeel zijn om toezicht te houden." Maar misschien kan het in de toekomst wel, denk maar aan de transitiehuizen waarop men inzet."

En zijn al die messen dan niet gevaarlijk? "Nee" zegt Vanhouche. "Samen koken creëert een vorm van solidariteit en samenhorigheid. De gevangen hebben veel minder frustraties, dus de messen maken geen verschil."

Lees ook:

Radio 1 Select