Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

“De meeste mensen missen dat velleke niet”

wo 20 sep. - 11:41

Jongens besnijden als ze nog kind zijn, is een aantasting van de fysieke integriteit en moet vermeden worden. Dat heeft het Comité voor Bio-Ethiek na jarenlang overleg beslist. De ingreep is vrij courant in de joodse en moslimgemeenschap in ons land. Maar er zijn ook nog andere bevolkingsgroepen die het doen, zegt uroloog Johan Mattelaer in "Nieuwe Feiten".
“De meeste mensen missen dat velleke niet”

Niet alleen joden en moslims besnijden hun jongens, zegt uroloog Johan Mattelaer.  “Ook in Angelsaksische landen zoals de Verenigde Staten, Canada en Engeland wordt er bij jongetjes bijna onmiddellijk na de geboorte een systematische besnijdenis doorgevoerd.  Daarnaast is er ook een grote bevolkingsgroep in Zwart-Afrika die besneden is”.

Religieuze of hygiënische redenen?

“Aan de basis lag een groep protestanten die een panische angst had voor masturbatie” zegt Mattelaer “Met een soort ijzeren haakje in de voorhuid probeerde men een erectie en masturbatie tegen te gaan”.  Die werkwijze is (gelukkig) totaal verdwenen. “Een tweede oorzaak ligt bij een aantal pediaters die systematische circumcisie hebben gepromoot”.  Nog later kwamen er medische redenen bij:

Men weet dat baarmoederhalskanker veel minder vaak voorkomt bij besneden echtparen.

Ook peniskanker komt minder vaak voor bij besneden mannen.  Net zoals seksueel overdraagbare aandoeningen.

Voorbijgestreefd

Maar hoort deze praktijk nog thuis in de 21ste eeuw? “Ik denk dat die idee voorbijgestreefd is” zegt Mattelaer “En ook in The States neemt die stelling stilletjesaan af”.  Al is het Comité voor Bio-Ethiek niet a priori tegen rituele besnijdenis, zegt Mattelaer. Maar men is wél tegen besnijdenis zonder de wilsbeschikking van het kind.

“De patiënten zouden op volwassen leeftijd soms problemen kunnen hebben met hun seksualiteit” hoorden we vanochtend ook in De Ochtend. Toch meent Mattelaer dat dit nauwelijks een issue is. Het niet hebben van een voorhuid kan nauwelijks problemen opleveren, tenzij psychologisch. Hij besluit:

De meeste mensen missen dat velleke niet.

Beluister hieronder het integrale interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet