"Toen ik voor het eerst de term 'dubbelbloed' hoorde, sloeg dat in als een bom"

2 juli 2017
Merdan Taplak kennen we als dj, producer en frontman van zijn band Merdan Taplak Orkestar. Merdan heeft een Turkse vader, Oktay, en een Belgische moeder, Denise, die mekaar leerden kennen toen Denise op reis was in Turkije. Merdan is de enige jongen tussen drie zussen, en soms was er een helse strijd tussen zijn muzikale keuzes en die van hen. In Dubbelbloed vertelt hij met welke platen hij is opgegroeid, welke muziek hij via zijn ouders leerde kennen en tussen welke klanken hij volwassen werd.

De Nederlands-Marokkaanse cabaretier Najib Amhali vroeg zich in zijn voorstelling 'Alles komt goed' het volgende af: "Waarom noemen mensen ons halfbloed, we zijn toch dubbel?" Dat sloeg bij dj Merdan Taplak in als een bom. Het was voor hem zelfs de aanleiding om een theatervoorstelling te maken met die titel, 'Dubbelbloed'. En vervolgens stapte hij naar Radio 1 met een idee voor een radioprogramma, onder dezelfde noemer. En hier zijn we dan!

Je moet niet kiezen

Kinderen zijn zelden bezig met verschillen maar op één of andere manier heb ik me vroeger altijd geconfronteerd gevoeld met dat ‘half zijn’. Halfbloed is eigenlijk heel denigrerende term. Je hoort nergens bij, je valt tussen twee culturen. We zijn daar geleidelijk aan het uitgroeien, en dat is fantastisch. Iedereen mag zichzelf zijn of je nu half of dubbel bent. Je kan perfect dubbel zijn, je hoeft niet te kiezen.


10 potten honing: de smaak van Turkije

Het gezin keerde jaarlijks terug naar het moederland van vader Taplak. Dat was een dagenlange tocht doorheen Europa, tot ze éindelijk in Turkije aankwamen. "Daar veranderde mijn vader volledig: hij werd zichzelf." En meteen bij aankomst trok het gezin naar de markt, waar vader Oktay Taplak meteen tien potten honing en andere Turkse lekkernijen insloeg.

Merdan Taplak achter het stuur van de rode BMW

Ergens onderweg tussen België en Turkije. Je ziet Merdan als klein jongetje, achter het stuur van de rode BMW van de familie Taplak!

Koning der dapperen

Merdan is een oud-Iraanse naam en betekent koning der dapperen. "Een naam is een wens, en ik ben blij met deze naam". Maar dat was ooit anders:

Ik ben niet altijd dapper geweest als het om mijn naam ging. Ik was de enige met een vreemd klinkende naam in de opleiding geschiedenis aan de universiteit. Ik kan er me nog altijd om ergeren als mensen mijn naam verkeerd schrijven. Ik heb alle mogelijke variaties al gehoord. Zo moeilijk is het nochtans niet. Onlangs kreeg ik zelfs post thuis voor Mourad Tampax!

Herbeluister de uitzending

De uitzending van Dubbelbloed met Merdan Taplak kan je hier terugluisteren.

Meer info over Merdan Taplak vind je op http://merdantaplak.be/

In deze home video van de familie Taplak zie je een piepjonge Merdan met z'n zussen in Turkije, waar ze dansles krijgen van hun Turkse neefjes en nichtjes!