Een stinkende scheet komt (soms) uit een gezond lichaam

27 januari 2021
Foto: José Ignacio Pompé (Unsplash)
Is een stinkende scheet teken van gezondheid? Wetenschappers hebben ontdekt dat het gezond is als je de geur van rotte eieren produceert.

Een radiopresentator noemt het ‘zwavelstank’ of ‘de geur van rotte eieren’, een professor moleculaire biologie spreekt liever over waterstofsulfide. En hoe gezonder je eet, hoe meer je lichaam zelf waterstofsulfide, of zo je wilt: zwavelstank aanmaakt.

“Je eigen cellen in je lichaam produceren waterstofsulfide als je gezonde voeding eet”, zegt Peter Vandenabeele, professor Moleculaire biologie aan de UGent in 'Nieuwe Feiten'.

“De productie van lichaamseigen waterstofsulfide draagt bij tot het opstarten van heel wat beschermende mechanismen. Zo zorgt waterstofsulfide er mee voor dat een cel onderdelen die beschadigd zijn kan afbreken en vervangen. Zo wordt een cel beter beschermd tegen stressfactoren.”

Schaarste creëren

“In ongezonde voedingsmiddelen zoals rood vlees vind je veel zwavelhoudende aminozuren. Hoe meer zwavel je eet, hoe minder je lichaam er zelf van aanmaakt. We moeten dus een soort schaarste creëren om zelf de juiste hoeveelheden waterstofsulfide aan te maken. Alleen zo zit de stof op de juiste plaats in een cel, en kan het de juiste activiteiten uitoefenen.”

Professor Vandenabeele heeft een concreet voorbeeld: “Bij een corona-infectie belanden mensen op intensieve zorgen door een zware reactie van ons lichaam op die infectie. Dat reactiemechanisme wordt onder meer gecontroleerd door waterstofsulfide. Een tekort aan waterstofsulfide kan mee aan de basis van de reactie liggen.”

Dus ja, een stinkende scheet kan een teken van gezondheid zijn. Maar professor Vandenabeele waarschuwt ook: “In de biologie is er nooit een rechtlijnig antwoord. Een stinkende scheet kan ook zeer ongezonde oorzaken hebben.”

Lees ook: