Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Een plasje of kakje in het bos? “Zo maken we het de dieren lastig”

di 10 nov. - 12:06

De kans is groot dat je met dit mooie weer een wandeling gaat maken in een natuurgebied. Al ga je best naar het toilet voor je vertrekt. Want je kleine of grote boodschap kan de natuur verstoren.
© Dmitry Gladkikh (Unsplash)

Mike De Roover is een bushcrafter. Hij houdt ervan om zoveel mogelijk tijd in de natuur door te brengen, met zo weinig mogelijk materiaal. “We slapen het liefst onder de open hemel, maar passen ons uiteraard aan de omstandigheden aan” vertelt hij in ‘Nieuwe Feiten’.

De Roover weet dus ook als geen ander dat veel grote en kleine boodschappen niet zo ideaal zijn voor de dieren. “Ik wil het niet groter maken dan het is, maar ook niet kleiner.  Als er iemand pipi doet tegen een boom is dat niet per se een probleem. Maar als we dat met z’n allen doen, is dat lastig voor de dieren. Veel dieren hebben immers een gevoelige reukzin. Ze hebben allemaal territoria in de bossen, en als wie die allemaal gaan ‘beplassen’, gaan we dat natuurlijk wel een beetje verstoren.”

Everzwijnen en vossen gaan plaatsen vermijden

“Als je in een territorium van een vos of een everzwijn een plasje doet, gaan ze die plaats vermijden. En als ze heel veel plaatsen gaan moeten vermijden, maken we het die dieren een beetje lastig.” De Roover wil er zeker geen groot probleem van maken, maar raadt toch aan om best voor je wandeling naar het toilet te gaan.

Blaadjes in plaats van toiletpapier

En wat met de grote boodschap? “Als de nood hoog is, moet je gaan natuurlijk” zegt De Roover. Maar je kan het wel netjes achterlaten: door een kuiltje in de grond te maken bijvoorbeeld. En toiletpapier of papieren zakdoekjes in de natuur achterlaten is al helemaal geen goed idee. Daarom zijn er heel wat bushcrafters die blaadjes uit de natuur gebruiken: “Er zijn er een aantal die viltig zijn van structuur. Bijvoorbeeld de blaadjes van de toorts."  Al is het wel een kunst: je moet je vingers mooi gelijk houden, lacht hij.

Zo kan je de toorts herkennen:

(lees verder onder de video)

Beluister het gesprek met bushcrafter Mike De Roover:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet