Eva Brems: "Gemeentebesturen doen er verstandig aan hun zwembadreglement aan te passen"

13 juli 2018
Twee Gentse zwembaden mogen de boerkini niet langer verbieden. Professor mensenrechten Eva Brems (Universiteit Gent) is daar zeer tevreden mee en roept andere zwembaden op om ook hun reglement aan te passen.

Het waren moslimstudenten zelf die zich verzetten tegen het boerkiniverbod en ze kregen daarbij de steun van de Gentse universiteit. “Persoonlijk ben ik ook heel blij met de overwinning”, zegt Eva Brems in ‘De Ochtend’. “Maar het is vooral de overwinning van deze dames die hun wens om sport te beoefenen gefnuikt zagen.”

Heldere en correcte beslissing

De twee Gentse zwembaden verboden in hun reglement bedekkende zwemkledij die langer is dan het standaardbadpak. “En de rechtbank heeft vastgesteld dat dat discriminerend is op grond van godsdienst.” Brems nuanceerde die uitspraak echter: niet eender welke klacht verbonden aan een godsdienst is discriminerend. “Daar bestaat in het recht een heldere toetsing voor.”

Het recht verwerpt een discriminatieklacht pas wanneer er een belangrijk doel bij komt kijken. Zo haalden de zwembaden in kwestie neutraliteit, veiligheid en hygiëne aan. “Neutraliteit, dat is een absurd idee als je dat toepast op gewone burgers die gewoon een sport willen beoefenen. Dat werd van tafel geveegd.”

Een zwempak dat uit meer stof bestaat is niet minder hygiënisch

De andere twee vereisten horen volgens Brems uiteraard aanwezig te zijn in een zwembad, maar de professor vond niet genoeg argumenten om daarom een boerkini te verbieden. “Hier lag wetenschappelijk bewijs voor: een zwempak dat uit meer stof bestaat is niet minder hygiënisch.” 

Enkel in Gent

In de meerderheid van de Belgische zwembaden zijn boerkini’s momenteel nog verboden. De uitspraak over de twee Gentse zwembaden heeft daar geen invloed op. In de meeste zwembaden verandert er momenteel dus niets. “Een vonnis geldt altijd enkel tussen de partijen, maar uiteraard is dezelfde juridische redenering ook van toepassing op andere zwembaden. Gemeentebesturen doen er verstandig aan om nu toch ook even hun zwembadreglement te bekijken.”

Beluister hieronder het volledig interview uit 'De Ochtend':

Lees ook: