Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Experts verwachten in de toekomst ook in ons land meer overstromingen: "Gevolg van klimaatverandering"

do 15 jul. - 7:58

Hevige regenval zorgt momenteel voor grote wateroverlast in het oosten van het land. Experts waarschuwen al langer dat de klimaatverandering ook bij ons voor extreme weersomstandigheden zal zorgen.
Wateroverlast in Voeren

“Wat we nu meemaken is natuurlijk extreem en uitzonderlijk, maar het is wel zo dat de klimaatverandering voor intensere en meer geconcentreerde neerslag leidt”, zegt Hanne Glas van de vakgroep Geografie van de UGent.

“In de zomer is de natuur vaak minder goed voorbereid op grote hoeveelheden neerslag. Vaak komt die regenval na een droge periode, waardoor de harde grond minder snel water opneemt.”

De overstromingen die op dit moment ons land treffen, zijn niet het gevolg van een lange droge periode. “Het had al flink geregend de voorbije dagen, dus de bodem was al verzadigd”, zegt Glas. “Komt daarbij dat overstromingen onvermijdelijk zijn met dit soort hoeveelheden neerslag.”

Zandzakjes zijn een pleister op de wonde

“Op dit moment kunnen de slachtoffers niet veel meer doen dan zandzakjes leggen om de schade te beperken, maar in feite is dat niet meer dan een pleister op de wonde. In de toekomst moeten er structurele maatregelen genomen worden.”

“We moeten de risico’s in kaart brengen”, zegt Glas. “Welke huizen, welke straten en welke weilanden lopen er gevaar en hoe kunnen we die gaan beschermen?”

Investeren in waterspaarbekkens

Dijken kunnen op bepaalde plaatsen helpen, maar zijn niet altijd de oplossing. “Dijken zorgen ervoor dat water sneller wordt afgevoerd, maar daardoor kunnen lagergelegen gebieden in de problemen komen.”

“Beter is om water op te slaan, en dan moeten we denken aan waterspaarbekkens en soortgelijke systemen. Zo kunnen we het water bufferen en in de grond laten dringen. Dat is goed voor het grondwaterpeil.”

Want vergis je niet: grote hoeveelheden regen zorgen er niet voor dat het probleem van het te lage grondwaterpeil wordt opgelost. Daarvoor vloeit het water te snel weg naar de zee.

Toch wil Hanne Glas niet al te pessimistisch zijn: “Meer overstromingen moeten niet leiden tot meer schade, maar we moeten nu op de goede manier anticiperen”.

Beluister het gesprek met Hanne Glas in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet