Facebook leest mee, maar dit kan je daaraan doen

13 november 2018
We zijn allemaal met elkaar verbonden via sociale medianetwerken. Leuk, maar toch beseffen veel mensen niet dat er ook risico's zijn verbonden aan websites zoals Facebook.

Duimpjes geven op Facebook staat garant voor het ontvangen van op maat gemaakte advertenties. Leuk? Ja, maar dat betekent wel dat Facebook veel weet over jou. Wat je leuk vindt, met wie je vorige week ging eten en waar je volgende week naartoe gaat.

Locatiegegevens, surfgedrag of informatie die gebruikers zelf hebben ingegeven: Facebook weet enorm veel van hun gebruikers. Je naam of contactgegevens mogen ze niet zomaar doorgeven aan bijvoorbeeld adverteerders, maar Facebook heeft zoveel informatie over iedereen dat ze makkelijk kunnen zeggen welk surfgedrag bij welke gebruiker hoort, zelfs al deel je relatief weinig privé-informatie met hen.

Stoppen dan maar?

Met Facebook stoppen is niet direct de beste oplossing om onze privacy te beschermen, want het sociale netwerk is niet de enige website die zoveel info van hun gebruikers vergaart en gebruikt. De essentie van Facebook is nog steeds mensen met elkaar verbinden en dat moet toch nog steeds kunnen? Het is vooral de bedoeling dat bedrijven zoals Facebook striktere regels opgelegd krijgen over welke en hoeveel info ze mogen vergaren.

Hoe bescherm ik dan mijn privacy?

  • Kies verstandig welke informatie je deelt op sociale media

  • Surf in de privacy-modus van je browser

  • Schakel je locatievoorzieningen uit

  • Gebruik een adblocker

Lees ook: