Fevia: "Meeste bedrijven zullen houdbaarheidsdatum blijven gebruiken als ze de keuze hebben"

24 augustus 2018
De meeste voedingsbedrijven zullen nog steeds een houdbaarheidsdatum op hun verpakkingen zetten als ze de keuze hebben. Dat zegt de Federatie van Belgische Voedingsindustrie (Fevia), als reactie op het voorstel van de N-VA. De partij wil voor een aantal eetwaren de verplichte vervaldatum afschaffen om zo voedselverspilling tegen te gaan.

Aardappelen, azijn, keukenzout en suiker. Het zijn allemaal producten die geen houdbaarheidsdatum op de verpakking hebben staan. Regerinspartij N-VA wil het lijstje graag uitbreiden, onder meer met pasta, rijst, koffie, thee en conserven in blik. Producten die eigenlijk niet slecht worden, maar waar toch een datum opstaat.

Waarom de partij met het idee komt? Er wordt te veel voedsel weggegooid, vindt de partij. En dat komt omdat mensen kijken naar de vervaldatum. En dus wil de partij bij de federale regering aandringen om het probleem bij Europa aan te kaarten, aangezien het om een Europese bevoegdheid gaat.

"Wij staan open voor die vraag en hebben daar geen fundamentele bezwaren tegen", zegt Nicholas Courant van Fevia in "De wereld vandaag". "Maar in de praktijk zullen de meeste bedrijven de datum blijven plaatsen als ze daarvoor de keuze hebben. Want zo'n datum geeft niet enkel de veiligheid aan, maar ook de kwaliteit. Als bedrijf wil je aan de consument kunnen meegeven tot wanneer de smaak van het product gegarandeerd is."

Als bedrijf wil je aan de consument kunnen meegeven tot wanneer de smaak van het product gegarandeerd is

Verschil

Volgens Fevia moet er dringend werk worden gemaakt van een bewustmaking rond het verschil tussen "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar". Want er is wel degelijk een groot verschil.

  • "Te gebruiken tot" is een zeer strikte richtlijn. Er bestaat een kans dat de veiligheid van het product niet meer is gegarandeerd na die datum. Voor een goed begrip: deze datum wil de N-VA niet afschaffen.
  • "Ten minste houdbaar tot" heeft niets met de veiligheid van het product te maken. Deze datum geeft enkel aan dat de kwaliteit van het product tot dan gegarandeerd is. Nadien kan het product nog worden gebruikt, maar kan de kwaliteit minder zijn.

"Uiteraard willen we kijken hoe we als sector kunnen meewerken aan een campagne daarover", zegt Courant. "Want het laatste wat je wil als bedrijf is dat je product in de vuilnisbak belandt."

Bron: vrtnws.be en "De Wereld Vandaag"

Lees ook