Grensaankopen zorgen voor problemen binnen de voedselindustrie

17 juli 2019
1 op 3 Belgen gaat meerdere keren per jaar winkelen in het buitenland, en dat zorgt voor problemen bij onze voedingsindustrie. De globale omzet gaat voor het eerst in jaren achteruit.

“De globale omzet gaat voor het eerst in jaren achteruit, en dat heeft onder andere te maken met het toegenomen fenomeen van de grensaankopen”, vertelt Bart Buysse, CEO van Fevia in De Ochtend.

We doen onze boodschappen steeds vaker over de grens. Het gaat dan vooral over Frankrijk en Nederland. Mensen kopen voornamelijk alcoholische en niet - alcoholische in het buitenland, maar vullen hun mandje steeds meer met andere producten die niet uit België komen.

“Dat heeft te maken met de taksen op onze producten”, aldus Buysse. “De opeenstapeling van verschillende belastingen zorgen er samen voor dat onze prijzen 10 tot 15 procent hoger liggen dan in de buurlanden en dat heeft natuurlijk een impact”.

Er worden accijnzen gehoffen op alcoholische en niet-alcoholische dranken en op koffie. Anderzijds is er ook de verpakkingsheffing, de gezondheidstaks en de btw. “Dat zijn allerlei taksen die er samen voor zorgen dat onze producten veel duurder zijn dan in het buitenland”, gaat Buysse verder.

In plaats van te taxeren zouden we beter inzetten op innovatie.

Volgens Buysse moeten de taksen naar beneden om de Belgische consumenten hier te houden. “We willen dat dat geheel aan taksen naar beneden wordt herzien. Het is veel belangrijker om bedrijven competitief te maken en ademruimte te geven zodat ze kunnen inzetten op innovatie”.

“Er moet ruimte zijn om producten te verbeteren. Minder suiker, minder vet, minder zout en meer vezels en vitaminen. Ook verpakkingen moeten gaan verbeteren, beter opgehaald en gerecycleerd worden. En daar heb je innovatie voor nodig”, aldus Buysse.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: