Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Grey Day 2020 valt op 5 februari: met onze eigen groene energie houden we het 35 dagen vol

wo 5 feb. - 6:05

Amper 35 dagen kan ons land draaien op 100% eigen groene energie. Vanaf vandaag moeten we verder met grijze energie uit kerncentrales en fossiele brandstoffen. Daarmee zijn we de op drie na slechtste in de EU.
© Pixabay

De Grey Day is berekend op basis van de meest recente Europese cijfers, van 2018. Op een jaar zijn we 0,3 procent vooruitgegaan, van 9,1 procent hernieuwbare energie naar 9,4 procent.  Als we vanaf 1 januari enkel die hernieuwbare energie zouden aanspreken, dan was die gisteren al helemaal op.  België kan dus amper 35 dagen op 100% groene energie draaien.

België doet het niet goed, maar wie zijn dan wel de goede leerlingen?

Als we kijken naar de 28 EU-lidstaten (en in 2018 zaten de Britten dus nog bij de EU), dan valt op dat België het helemaal niet goed doet. We zitten echt in de staart van het Europese peloton. Amper drie landen doen het nog slechter: Luxemburg, Malta en ... Nederland, dat helemaal op de laatste plaats komt. Een slecht rapport dus voor de Benelux-landen en een opvallend contrast met de Scandinavische landen.

De Scandinaviërs zijn de absolute koplopers in Europa. Zweden spant de kroon. De Zweden haalden in 2018 ruim 55% van hun verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen en komen daarmee bijna 200 dagen rond: hun Grey Day valt pas op 19 juli, Ook Finland (ruim 150 dagen op groene energie) en Denemarken (meer dan 130 dagen) doen het erg goed: ze zitten in de top vijf van Europa.

En dan hebben we het nog niet over de Noren en de IJslanders. De behoren niet tot de EU, maar doen het nog beter.  De Noren haalden in 2018 maar liefst 72,8% van hun verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen. Daarmee houden ze het 266 dagen vol. Hun Grey Day valt dus op 24 september.

IJsland zat volgens het Internationaal Energie Agentschap in 2016 al aan 78,1% met een Grey Day op 14 oktober. Ze halen al hun elektriciteit al uit hernieuwbare bronnen, en ook verstoken voor hun verwarming nog amper steenkolen of olie.

Onze achterstand vergroot

Maar er is meer: we hebben ook de groei bekeken. En die is vertraagd. In 2018 maakten we amper 0,3% meer hernieuwbare energie dan in 2017. Daarmee houden we het dus een klein dagje langer vol dan vorig jaar.

Die vooruitgang is kleiner dan het jaar daarvoor, en veel te klein om de doelstelling van 2020 te halen, wanneer we - in de ideale wereld - aan 13 procent moeten zitten. Maar er is hoop: in 2019 zou de Belgische windmolenparken 37 procent méér stroom hebben opgeleverd dan in 2018, wat de score een positieve impuls kan geven. Maar hoe zich dat zal vertalen in de cijfers voor de Grey Day, valt nog af te wachten. Daarvoor spelen nog veel andere factoren mee, zoals ons totale energieverbruik, de isolatie van onze gebouwen, de vergroening van ons wagenpark enz.

Hoe kunnen we de Belgische score opkrikken?

De vraag is wat we kunnen doen om de Belgische patiënt wat op te peppen en de score significant vooruit te helpen. Eigenlijk zijn er drie mogelijkheden:

  • meer hernieuwbare energie produceren en gebruiken (windmolens, zonnepanelen, biobrandstoffen enz.)
  • energie-efficiënter worden, waardoor het aandeel van hernieuwbare energie in ons verbruik automatisch zal stijgen
  • groene energie kopen in het buitenland


Meer cijfers, meer details vind je op vrtnws.be

Koen Van den Heuvel (Vlaams parlementslid CD&V) zetelt in de Commissie Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie, reageerde in 'De Ochtend'. 

Beluister het gesprek met Van den Heuvel via Radio 1 Select. (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet