Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij lezen

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

"Als we met z'n allen zitten te wachten op een draagvlak dan gaat er niks gebeuren"

zo 22 sep. - 2:53

Dirk De Clippeleir is al meer dan acht jaar directeur van de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique. Daarnaast is hij mede-oprichter van 'De Klimaatzaak'. De hele klimaatproblematiek raakt hem dan ook heel hard.
Dirk De Clippeleir

"Het klimaatverhaal is precies niet concreet genoeg voor mensen. De boodschap dat binnen 20 à 30 jaar grote delen van deze planeet onbewoonbaar zullen zijn, is een te abstract probleem om ons in beweging te brengen. Dat is ongelofelijk want we hebben nog maar een aantal jaar de tijd om er iets aan te doen", vertelt AB-directeur Dirk De Clippeleir in Touché.

'Het draagvlak' als excuus

Afgelopen vrijdag is er opnieuw betoogd voor het klimaat. Wereldwijd zijn er 4 miljoen mensen op straat gekomen voor een beter klimaatbeleid. In ons land waren dat er 15 000. AB-directeur De Clippeleir: "Als we met z'n allen zitten te wachten op een draagvlak dan gaat er niks gebeuren. Het draagvlak is een excuus dat politici onterecht naar boven halen. In het verleden zou er nooit voldoende draagvlak geweest zijn voor een verbod op asbest en toch heeft een generatie politici toen gezegd: 'we gaan het niet meer gebruiken'. Ook het gat in de ozonlaag is opgelost doordat politici er op een bepaald moment iets wilden aan doen.

Wat voor onzin is dat ellendige draagvlak en klimaatrealisme?

Vandaag krijg je echter dat ellendige draagvlak en 'klimaatrealisme'. Wat is dat voor onzin? Eigenlijk wil dat zeggen 'we doen wat we denken te kunnen doen' maar niet 'we doen wat we moeten doen'. Daar zit een hemelsbreed verschil tussen. Wijzelf en de politici doen wel iets voor het klimaat, maar niet genoeg. Dat maakt mij zo boos" 

Op de VN-klimaattop gaan weer mooie woorden verteld worden, maar de conrete acties zullen zeer dun zijn

Op maandag 23 september staat in New York de VN-klimaattop op de agenda. De Clippeleir is er nogal pessimistisch over. "Daar gaan weer mooie woorden verteld worden maar de concrete acties zullen zeer dun zijn. De doelstelling is nochtans duidelijk: de opwarming van de aarde proberen te beperken. En er is maar één manier om het te doen: minder CO2 in de lucht stoten. Op zich is de opdracht dus niet zo moeilijk en ook de oplossing is simpel. Maar het blijkt niet eenvoudig om ze in de praktijk te brengen." 

"Dat in de praktijk brengen gebeurt niet omwille van schrik voor de gevolgen, de druk van de olielobby, en politici die zeggen dat er geen draagvlak is. Of nog erger: omwille van een aantal politici die gewoon weigeren te geloven dat er een probleem is. 95% van de wetenschappers zegt vandaag nochtans dat er een klimaatprobleem is. Eigenlijk houdt men klimaattoppen om niks te beslissen", aldus De Clippeleir. 

AB en klimaatvriendelijkheid

Hoe klimaatvriendelijk is de AB zelf trouwens? "We doen daar heel veel aan", beweert De Clippeleir. "We beseffen dat concerten organiseren een activiteit is waar wel wat CO2-uitstoot aan te pas komt. Onder andere door de verplaatsingen van de bezoekers naar Brussel, de artiesten die dikwijls met het vliegtuig komen, en de verlichting in de zalen die veel elektriciteit verbruikt. Maar we zijn echt wel aan een zeer grondige zoektocht bezig om onze uitstoot zo veel mogelijk te beperken en klimaatneutraal te worden. Zo doet de AB acties rond mobiliteit, maar het gaat evengoed over groene energie gebruiken en een eigen groendak aanleggen."

We beseffen dat concerten organiseren een activiteit is waar wel wat CO2-uitstoot aan te pas komt

De Ancienne Belgique probeert in Vlaanderen een voorbeeld te zijn van hoe je als cultuurhuis ook bewustzijn kunt creëren. De concertzaal bereikt met 300.000 bezoekers per jaar namelijk heel veel mensen. Door het verhaal van klimaat en duurzaamheid te vertellen, is het de bedoeling om een impact te hebben.

Verschil maken via de gerechtelijke weg

De Clippeleir is ook mede-oprichter van 'De Klimaatzaak' die de regering in 2014 een proces aandeed wegens schuldig verzuim. Klimaatzaak vraagt de overheden om hun verplichtingen – de Belgische uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 40% verminderen ten opzichte van 1990 – na te komen. Hoe staat het daar ondertussen mee? "De Vlaamse regering heeft ons 4 jaar bezig gehouden door te discussiëren over de taal van het proces. Nu pas kan het echte proces van start gaan."

In oktober 2020 wordt een eerste uitspraak verwacht. "Het Belgische rechtssysteem werkt zeer traag en het is belangrijk om de moed vol te houden om te blijven procederen." Toch gelooft hij dat het mogelijk is om via de gerechtelijke weg een verschil te maken. Ook al is die weg vrij radicaal en wordt het door veel mensen als negatief bekeken. "Maar als we die rechtszaak winnen dan wordt de overheid éindelijk verplicht om een klimaatwet te maken", aldus De Clippeleir.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet