Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Groen: "Dading tussen bouwheer Oosterweelverbinding en 3M is onwettelijk"

do 24 jun. - 5:45

De dading die Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, met chemisch bedrijf 3M afsloot, is "onwettelijk". Tot die conclusie komt Groen, dat ook vraagt dat de werken aan de Oosterweel stoppen en dat de vervuilde grond gesaneerd wordt.
Mieke Schauvliege

Het verhaal van de dading veroorzaakte vorige week beroering. Toen bleek dat Lantis en 3M een juridische overeenkomst hadden gesloten: Lantis zou de meest vervuilde gronden rond de 3M-site saneren en een waterzuiveringsinstallatie aanleggen, 3M zou 75.000 euro investeren in een veiligheidsberm rond het bedrijf om de meest vervuilde grond te stockeren, die dan eerst ingepakt wordt.

De ophef lag hem vooral in het feit dat de kosten nogal scheefgetrokken lijken: Lantis - de Vlaamse overheid dus, en bij uitbreiding de belastingbetaler - betaalt een factuur van 63 miljoen euro. De vervuiler, 3M, komt ervan af met 75.000 euro. Maar, nuance: het principe dat de vervuiler betaalt, blijft wel van toepassing. Dus in principe moet 3M opdraaien voor de saneringskosten, dat schrijft het bodemsaneringsdecreet voor.

Is die berm een illegaal stort ?

Groen zegt nu dat de dading onwettelijk is. Dat zit zo: als in de verontreinigde grond PFOS-waarden boven de 70 microgram per kilo droge stof gemeten worden, moet die grond afgevoerd worden naar een stort. En die waarden worden overschreden, soms zelfs tien keer. Maar die grond gaat toch in de bewuste berm belanden: in de dading staat dat 3M de meest vervuilde grond - 135.000 kubieke meter - op zijn terrein aanvaardt.

"Maar die berm is niet vergund als een stort", zegt Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor Groen. En dus kan de dading nietig verklaard worden. "Er is een arrest van de Raad van State dat inderdaad zegt dat een dading nietig verklaard kan worden als die niet conform de wet is."

Is ook de omgevingsvergunning onwettig?

Ook de omgevingsvergunning die in 2019, een jaar na de dading dus, door de provincie uitgereikt werd is niet wettig, denkt Schauvliege. Bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de berm - die 1,3 km lang is en 6,5 meter hoog - was namelijk geen sprake van verontreinigde grond.

Nog een jaar later is er wél een vergunning voor een stortplaats uitgereikt. "Maar die slaat op de werfzone en ze is maar geldig voor een jaar. Ze maken hier eigenlijk de ene fout na de andere." Voor Schauvliege is de conclusie duidelijk: de werken aan de veiligheidsberm moeten stoppen en de grond moet afgevoerd worden naar een stortplaats of gesaneerd worden."

Beluister het gesprek met Mieke Schauvliege in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet