Groen en SP.A willen nultolerantie voor alcohol achter het stuur

24 oktober 2019
© Radio 1
Groen en SP.A dienen samen een wetsvoorstel in om een nultolerantie voor alcohol (0,2 promille) achter het stuur in te voeren. Tegelijkertijd moet het aantal controles fors omhoog, vinden parlementsleden Joris Vandenbroucke (SP.A) en Kim Buyst (Groen). Er is voorlopig geen meerderheid om het voorstel goed te keuren.

Vandaag ligt de algemene drempel op 0,5 promille alcohol in het bloed, en 0,2 promille voor professionele bestuurders. Voor de socialisten en groenen moet die 0,2 promille voor iedereen de maatstaf worden. Die kleine marge dient om discussies over bijvoorbeeld likeurpralines te vermijden.

Met een nultolerantie willen de oppositiepartijen het stijgend aantal verkeersdoden in België aanpakken. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar stierven in België 306 mensen in het verkeer, tegenover 241 in dezelfde periode van 2018. In de zeven jaren daarvoor was het aantal net gedaald.

Geen meerderheid

Weinig andere partijen zijn te vinden voor zo'n nultolerantie. Enkel PVDA deelt het standpunt, bleek uit de Stemtest van VRT NWS. N-VA wil vooral "concentreren op degenen die boven de huidige grens van 0,5 promille zitten", en ook Vlaams Belang, Open VLD, en CD&V focussen op de pakkans.

Een mogelijke tussenweg is een nultolerantie voor beginnende bestuurders en motorrijders, zoals verkeersinstituut VIAS voorstelde in aanloop van de verkiezingen.

Ook Groen en SP.A willen dat meer overtreders worden gevat. Daarom pleiten ze voor een uitbreiding van het aantal controles naar minimaal 500.000 tijdens de Bob-wintercampagne, 400.000 tijdens de zomercampagne en nog eens 500.000 tijdens de overige maanden.

Net zoals in Nederland willen Vandenbroucke en Buyst dat wie meer dan 0,5 promille in het bloed heeft, een cursus moet volgen. In België is dat alleen mogelijk als de rechter het oplegt. Met dat voorstel hopen ze recidive te voorkomen.

Bekijk het gesprek met Kim Buyst en Joris Vandenbroucke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: