Guy Verhofstadt: "Johnson wil ervoor zorgen dat parlement harde brexit niet meer kan verhinderen"

28 augustus 2019
Archiefbeeld Guy Verhofstadt
De manier waarop Brits premier Boris Johnson probeert te verhinderen dat het parlement een harde brexit nog kan stoppen, is ongezien voor de Britse democratie. Dat zegt gewezen premier Guy Verhofstadt, die nu brexitcoördinator is voor het Europese parlement. Hij reageert daarmee op het nieuws dat de Britse premier Johnson het parlement vijf weken lang stillegt.

"'Taking back control' was nog nooit zo griezelig." Met die woorden neemt Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) op Twitter afstand van de Britse premier Boris Johnson, die bekendgemaakt heeft dat hij de werkzaamheden van het parlement in Londen opschort tot 14 oktober. Daardoor wordt het veel moeilijker voor het parlement om een harde brexit nog tegen te houden. "Als collega-parlementslid druk ik mijn solidariteit uit met hen die willen dat hun stem gehoord wordt", zegt Verhofstadt.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 windt Verhofstadt er evenmin doekjes om: "Dit is een duidelijk manoeuvre om de meerderheid van het Britse parlement, die tegen een harde brexit is, te verhinderen om die harde brexit te stoppen. Groot-Brittannië is toch de bakermat van de democratie en van het moderne parlementaire regime. Maar bij mijn weten is dit nog nooit vertoond."

In Groot-Brittannië nemen critici het woord "staatsgreep" in de mond. Verhofstadt doet dat zelf niet, maar hij ontkracht die term ook niet: "Als zelfs John Bercow, de Speaker van het Britse parlement, dat woord gebruikt, wie ben ik dan om hem tegen te spreken?"

"Over zijn lijk"

De tijdspanne voor het Britse parlement om over een harde brexit te debatteren, wordt zo wel erg krap. Maar Verhofstadt zegt dat hij vertrouwen heeft in Bercow. "'Over zijn lijk', heeft die gezegd. Die man heeft toch een enorme macht: hij is degene die de zaken daar organiseert."

Verhofstadt geeft overigens aan dat de EU-onderhandelaars nog altijd bereid zijn om samen te zitten met de Britten, om de zogenoemde "politieke verklaring" over de brexit verder aan te scherpen en veel bindender te maken.

"Dat zou dan een tekst zijn die dan zodanig precies is dat die backstop (de regeling voor de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de EU-lidstaat Ierland, als er tegen 2020 geen andere oplossing is gevonden, red.) in de praktijk niet zal moeten worden gebruikt."

Beluister hier het gesprek met Guy Verhofstadt in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: