"Het kan niet zijn dat verschillende porties van hetzelfde product bijna even duur zijn"

11 januari 2017
We trekken even naar de supermarkt met SP.A Vlaams parlementslid Rob Beenders. Die stelt er vast dat een blik erwten en wortelen van 330 gram 95 cent kost. Een blik waar 660 gram in zit, dubbel zoveel dus, kost maar één cent meer, zo zag hij. Eén cent verschil dus, grotere pakketten voeding zijn naar verhouding veel goedkoper, en dat is niet goed voor de singles, de alleenstaanden.

De groep singles neemt de jongste tijd enkel maar toe. Toch moet deze steeds groter wordende groep in verhouding niet minder betalen dan de gezinnen. Sterker nog, in sommige gevallen betalen ze zelfs meer. Rob Beenders juicht het toe dat het aanbod voor alleenstaanden in supermarkten toeneemt, maar stelt zich vragen bij de eigenlijke meerkost die singles moeten betalen. Hierdoor zouden alleenstaanden volgens hem kunnen kiezen voor een grotere portie, wat dan weer voedselverspilling met zich meebrengt.

Het kan niet zijn dat verschillende porties van hetzelfde product bijna even duur zijn.

Wanneer Beenders naar de prijs per kilogram gaat kijken, stelt hij een stijging van bijna 60 procent vast. Het feit dat singles sowieso al meer betalen voor andere kosten zoals bijvoorbeeld elektriciteit, maakt volgens Rob Beenders dat het hoog tijd is om een debat aan te gaan met de sectorfederatie om te kijken of er toch niets aan gedaan kan worden.

Radio 1 Select