Hoe gematigder leven in de zee van alledaagse verleidingen?

1 maart 2017
Tegenwoordig grijpen zelfs ongelovigen de vastenperiode aan om veertig dagen lang tijdelijk van een slechte gewoonte af te stappen. Hoe kan je gematigder leven in de zee van de alledaagse verleidingen? Denise de Ridder, hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Utrecht, geeft haar gouden tip.

Denise de Ridder onderzoekt in haar Self-Regulation Laboratorium op welke manier mensen weerstand bieden aan verleidingen. Volgens haar zijn er meer verleidingen dan vroeger. 

“Mensen die erin slagen om aan verleidingen te weerstaan, zijn niet noodzakelijk de mensen met de grootste wilskracht,” legt ze uit. “Het gaat om mensen die vaak een strategie hebben gevonden waarin ze situaties waar ze voor kunnen bezwijken gewoon vermijden.” Op die manier wordt hun wilskracht minder op de proef gesteld. Ze slagen erin om ‘gevaarlijke’ situaties beter in te schatten en te voorspellen.

Wie wil matigen, moet zich voorbereiden op moeilijke situaties, stelt de Ridder. "Wie niet sterk is, moet slim zijn. Breng je zwakheden of moeilijke momenten in kaart. Probeer in te schatten hoe je er op reageert.” Eens dat inzicht er is, zegt ze, hoef je je niet meer bloot te stellen aan (potentiële) verleidingen of kan je best op zoek gaan naar een alternatieve activiteit. 

Op die manier kan je slechte gewoontes veranderen naar goede gewoontes. "Veel van je gedrag gebeurt op automatische piloot. Dus als je een slechte gewoonte verandert in een goede, dan kost het minder energie om je er aan te houden."

Radio 1 Select