Hoe moeilijk is het om een fertiliteitsbehandeling te combineren met je job?

21 februari 2018
Het is voor vrouwen niet evident om een fertiliteitsbehandeling te combineren met hun professionele leven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven en Kinderwens VZW. Hautekiet is op zoek naar jouw ervaringen.

De vele doktersafspraken die kinderwensouders moeten maken zorgen niet alleen voor stress, maar ook voor veel praktische problemen op het werk, zoals de noodzaak om vervangingen te zoeken.

"De grote onzekerheid bij vruchtbaarheidsbehandelingen weegt op het functioneren op het werk", zegt Lode Godderis, hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid aan de KU Leuven in De Ochtend. "De moeilijkste factor blijkt de enorme onvoorspelbaarheid. Doktersafspraken zijn heel moeilijk op voorhand in te plannen. Bijvoorbeeld het oppikken van eicellen (bij ivf, nvr), dat hangt af van hoe de hormonale behandeling verloopt. Je kan moeilijk op voorhand voorspellen wanneer je niet aanwezig zal zijn."

Dat gevoel van verminderde productiviteit en de frequente afwezigheid op het werk hebben een grote impact op kinderwensouders. Als ze merken dat de fertiliteitsbehandeling moeilijk te combineren is met de professionele loopbaan krijgen ze snel het gevoel dat ze falen.

Hautekiet gaat er dieper op in:

  • Hoe moeilijk is het om een fertiliteitsbehandeling te combineren met je job? Kan jij je vinden in het onderzoek van de KU Leuven en Kinderwens VZW, waaruit blijkt dat de impact van zo'n behandeling om je professionele carrière behoorlijk groot kan zijn?
  • Kon je tijdens de behandeling op begrip van je werkgever rekenen? Kon je bijvoorbeeld je werkuren flexibel aanpassen aan de behandeling?


Lees meer op vrtnws.be: "Naar de dokter om je kinderwens te vervullen: welke impact heeft het op uw werk?"

Lees ook: