Hoe overleef je smalltalk?

4 oktober 2019
Over koetjes en kalfjes hebben we het vandaag. Oftewel: de kunst van het smalltalken. De Nederlandse Iris Posthouwer heeft daar samen met Liz Luyben een boek over geschreven "Smalltalk Survival". Veel mensen háten het, veel mensen vinden ook dat ze 't niet goed kunnen. Maar onderzoek wijst uit dat het wel degelijk kan bijdragen aan ons geluksgevoel. Maar, hoe doe je dat als je er een grondige hekel aan hebt, of gewoon van jezelf denkt?

Gisteren ging reporter Max Vrijens naar de kapper. En hij nam zijn microfoon mee. Want als er nu één plaats is waar small talk zowat de voertaal is, dan is het wel in het kapsalon. Max Vryens ging langs bij kapster Ella. Hoe moeilijk of makkelijk is dat smalltalken voor haar? Heeft ze daar elke dag evenveel zin in?

In april vorig jaar startte Albert Heijn in Nederland met de ‘rustig-aan-kassa’ in een paar winkels. Waar nog tijd is, of wordt gemaakt, voor een praatje met de klanten. Als reactie op de zelfscankassa en al dat gehaast in de supermarkt. Een andere supermarktketen in Nederland lanceerde deze zomer ook al de ‘kletskassa’. Bij ons zijn er nog geen projecten in die richting, maar alvast eens horen hoe dat loopt. De Albert Heijn in Oosterhout bij Breda was de eerste die een ‘rustig-aan-kassa’ installeerde. We bellen met cassière Senna.

Kan je via dooddoeners, clichés uiteindelijk toch tot inhoudelijk boeiende gesprekken komen? Reporter Brecht Devoldere ging de uitdaging aan, met niets anders dan openingszinnen als “t’ is allemaal iets hé”, en “t’is overal iets hé”.

Lees ook: