"Ik ben blij dat N-VA eindelijk inziet dat quota voor vrouwen nodig zijn"

8 november 2018
© Radio 1
Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert tevreden op de hervormingsplannen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt voor de Nationale Bank. Van Overtveldt wil dat het bestuur voor minstens een derde uit vrouwen bestaat. "Ik ben blij dat N-VA eindelijk inziet dat quota voor vrouwen nodig zijn, want het is duidelijk dat er anders niets van in huis komt", zegt Almaci in 'De Ochtend'.

Minister Van Overtveldt kondigde eerder vanmorgen in 'De Ochtend' een hervormingsplan aan voor het bestuur van de Nationale Bank. Hij wil dat minstens een op de drie bestuurders vrouw is, daarnaast wil hij heel wat postjes afschaffen en dat nieuwe bestuurders eerst een bekwaamheidstoets moeten ondergaan.

"Eindelijk is er een debat over de juiste man op de juiste plaats", reageert Meyrem Almaci. Een half jaar geleden was er ook al heisa rond de benoeming van Cédric Frère als bestuurder bij de Nationale Bank. "Toen deed ik ook voorstellen rond vrouwen, verloning en expertise. Maar toen werd ik door N-VA weggelachen."

N-VA heeft zich in het verleden ook vaak kritisch verzet tegen quota voor vrouwen. Almaci is blij dat Van Overtveldt nu toch dergelijke quota wil doorvoeren bij de Nationale Bank. "Het is duidelijk dat er anders niets van komt."

Het is jammer dat we de laatste dagen enkel over postjes praten, en niet over het stijgend armoedeprobleem.

Volgens Almaci is de "benoemingscarrousel" op gang gekomen, en is het "enorm jammer dat de politiek de laatste dagen enkel nog over benoemingen en postjes praat, niet over de echte problemen van de mensen zoals het stijgende armoedeprobleem".

Om dergelijke heisa in de toekomst te voorkomen wil Groen dat er objectieve procedures komen, waarbij onafhankelijke instanties selectieprocedures uitvoeren en een rangschikking maken. "De beste kandidaat moet dan automatisch gekozen zijn", aldus Almaci.

Hoe kun je verwachten dat er ooit nog capabele kandidaten zullen zijn om provinciegouverneur te worden?

Dergelijke objectieve benoemingsprocedure had ook de heisa binnen de Vlaamse Regering kunnen voorkomen. "Nu is er geen rangschikking gemaakt, en is de procedure alsnog in politiek geruzie verzand", klinkt het.

"Dit is bijzonder jammer. Vooral omdat de resultaten van de selectieprocedure open en bloot in de krant staan. Hoe kun je verwachten dat er in de toekomst nog bekwame kandidaten voor de functie van provinciegouverneur zullen solliciteren als mensen hun testresultaten zomaar in de krant zien."

Beluister het interview met Meyrem Almaci:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: