"Ik blijf zeggen: ik leef graag, ik ben gelukkig, zelfs zonder twee kinderen"

29 december 2017
De Morgen-hoofdredacteur An Goovaerts zocht liedjes over zelfvertrouwen. Uit de vele suggesties die binnenkwamen, bleek dat muziek voor velen belangrijk is op moeilijke momenten, om net dat tikkeltje zelfvertrouwen terug te winnen wanneer dat het meest nodig is. Pit en Lief getuigden over zo’n moment(en).

In 2000 verbleef Pit in het ziekenhuis met een complexe pancreasontsteking. “Ik had twee mogelijkheden: ofwel kwam ik erdoor, ofwel niet. Dan sta je even voor een serieuze muur. Muziek heeft me erdoor gesleurd, letterlijk en figuurlijk.”

Shout

Op dat moment was er nog geen sprake van Spotify, daarom bracht zijn vrouw hem een draagbare cd-speler en enkele cd’s. “Tears of Fears en Stealy Dan heb ik daar grijs-ge-draaid. Ik zie me nog op bed zitten met mijn hoofdtelefoon op. Vooral ‘Shout’, alleen al als ik het zeg, krijg ik kippenvel.”

Ik had twee mogelijkheden: ofwel kwam ik erdoor, ofwel niet. Dan sta je even voor een serieuze muur. Muziek heeft me erdoor gesleurd, letterlijk en figuurlijk

Ook Lief koos voor een liedje dat haar door moeilijke momenten sleep(te). “Toen onze dochter zestien was, had ze het heel moeilijk. Ik deed ‘To make you feel my love’ van Adele cadeau om haar te zeggen, wij, jouw vader en ik, zien je heel graag”, legt ze uit. “Een paar jaar later is ze dan toch overleden. Dit liedje toont nog steeds hoe graag ik haar zie, dat blijft. Het was het tweede kind dat we moesten afgeven”

Liefde geeft zelfvertrouwen en zelfvertrouwen de mogelijkheid om liefde te geven. Het is moedig dat je hier staat en je zelfvertrouwen terugwon
An Goovaerts

Ondanks dat verlies is Lief toch heel positief. “Je hebt twee keuzes: ofwel raak je verbitterd, ofwel pak je het leven ten volle aan. Dat kan alleen door graag te blijven zien. Dat geeft je kracht.”
Nadat haar dochter stierf, zette Lief iedere dag Adele op. “Het was mijn lied om de dag te kunnen beginnen, om opnieuw adem te vinden en de dag te overleven. Ik blijf zeggen: ik leef graag, ik ben gelukkig, zelfs zonder twee kinderen.”

“Ik snap de connotatie die Lief hier maakt”, treedt Goovaerts bij. “Liefde geeft zelfvertrouwen en zelfvertrouwen de mogelijkheid om liefde te geven. Het is moedig dat je hier staat en je zelfvertrouwen terugwon.”

Lees ook