"Ik heb een probleem met de overdaad aan coaches"

16 juni 2019
© Radio 1
"Lifestylecoaches, ontdek-jezelf-coaches, opruimcoaches.... Voor mij zijn veel van die coaches toch een beetje psychologische kwakzalvers" zegt dokter Guy T’Sjoen in 'Touché'.

"Ik heb een beetje een probleem met de overdaad aan coaches" vertelde Guy T'Sjoen aan Friedl' Lesage in 'Touché'. Lifestylecoaches, ontdek-jezelf-coaches, opruimcoaches,... het zijn terminologieën die hem wat irriteren. "Vooral omwille van het feit dat we nooit echt goed weten wat de opleiding en de achtergrond van die mensen is."

Waarom ze dan toch populair zijn? "Misschien zijn de websites van die coaches boeiender dan de websites die wij zelf hebben vanuit de zorg" reageert T'Sjoen.

Hij vermoedt ook - maar hij wil niet veralgemenen - dat veel coaches hun rol gaan opnemen omwille van een eigen problematiek "waardoor ze dan in een bepaalde richting geïnteresseerd raken en dan voldoende informatie denken te hebben om andere mensen te gaan helpen."

"Er zullen zeker goede mensen tussen zitten, ik wil niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar voor mij zijn veel van die coaches toch een beetje psychologische kwakzalvers" besluit hij.

Bekijk het fragment over coaches:

Beluister de integrale uitzending van 'Touché' (deel 1 en 2):

Lees ook: