"Ik kwam aan in het buitengewoon secundair onderwijs en verloor meteen mijn hart"

16 mei 2018
Maartje Van Neygen
Lesgeven in het buitengewoon onderwijs? Dat zag Maartje Van Neygen, zangeres en dochter van Erik en Sanne, aanvankelijk niet zitten. Maar toen stapte ze uit haar comfortzone...

“Als leerkracht in het buitengewoon onderwijs begrijp ik de kritiek op het M-decreet”, zegt Maartje Van Neygen in 'De Bende van Annemie'. Wij hebben leerlingen die problemen hebben met leren, dyslexie, autisme en kinderen met een licht verstandelijke beperking. Op school hebben ze verschillende strategieën om de leerlingen aan te pakken. “Het M-decreet is eigenlijk een mooi idee, maar in de praktijk gaat dat niet. We hebben daar de middelen niet voor.”

Maartje heeft voor leerkracht Engels-Duits gestudeerd. Bij haar laatste stage heeft ze het buitengewoon onderwijs een kans gegeven. “Dat is echt niets voor mij, dacht ik, maar ik wilde eens buiten mijn comfortzone gaan.” 

Ik kwam daar de eerste dag aan en ik verloor meteen mijn hart.

De zangeres legt uit dat het niet simpel is, maar toch gaat het op een manier vanzelf. “Je moet ze graag zien om er les aan te kunnen geven”, zegt Maartje.

Poëzie en seksuele opvoeding

Haar les kan bijvoorbeeld gaan over poëzie, maar soms geeft ze ook seksuele opvoeding. Maartje legde bijvoorbeeld aan haar leerlingen uit hoe de eicel vrijkomt. Eén van de leerlingen dacht: “Een man komt klaar met zaadcellen en een vrouw komt klaar met eicellen. Dus de vrouw mag niet klaarkomen.” Daarom vindt ze zo’n lessen net belangrijk, om kinderen de juiste informatie bij te brengen.

Haar leerlingen zijn erg nieuwsgierig en willen veel weten. Daarom is ze erg open over haar eigen leven in de klas. “Anders gaan ze toch wel op zoek op het internet, naar informatie over mij”, zegt Maartje. 

Maartje heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is daarom gelukkig in het buitengewoon onderwijs. “Het gevoel hebben dat je echt iets kan betekenen voor die kinderen”, dat primeert voor haar. Bij haar stages in het ASO miste ze dat gevoel. Lesgeven in het BUSO vindt ze lesgeven vanuit een oprechtheid.

Beluister het interview met Maartje Van Neygen:

Lees ook: