“Ik laat mijn zelfwaarde afhangen van hoeveel ik weeg”

14 november 2017
Zevenzeventig procent van de 18 tot 35-jarige vrouwen voelt zich te dik, aldus een onderzoek van Flair. Lene Kemps, lang hoofdredactrice van Feeling en Weekend Knack, kan ervan meespreken.

Maatje 34

“Veel te veel vrouwen vinden hun lichaamsgewicht een probleem”, vertelt Lene Kemps. “Eén op tien van de jonge vrouwen wil zelfs niet zwanger worden, omdat ze liever een mooier lichaam hebben. Ik vind dat verontrustend. De druk op vrouwen is enorm groot.”

“Ik herken dat enorm. Ik had vroeger een maatje 34, ongezond mager volgens sommigen. Daarna had ik een 36, maar nu ben ik elk jaar aan het bijkomen. Ik haat het. Ik vind winkelen niet meer fijn: in de pashokjes vermijd ik de spiegel. Mijn man zegt nochtans dat ik er goed uit zie, dus ik weet niet goed waar ik het vandaan haal.”

Nu ben ik elk jaar aan het bijkomen. Ik haat het.

“In het verleden heb ik een proteïnedieet gedaan, en ging ik ook elke dag sporten. Zo raakte ik twintig kilo kwijt. Maar zo’n levensstijl vergt enorm veel van je. Ondertussen heb ik me erbij neergelegd dat mijn metabolisme vertraagd is. Ik heb de kilo’s die ik heb. Al let ik natuurlijk nog wel op wat ik eet en doe ik aan sport. Het heeft met de menopauze te maken.”

Zelfbeeld

“Toch vind ik het verbazend hoeveel ik mijn zelfwaarde laat afhangen van hoeveel ik weeg. Als iemand tegen me zegt: ‘ah, je bent afgevallen’, dan maakt dat mijn dag goed. Waarom toch? We leven in het tijdperk van het maakbare lichaam. Mensen die slank zijn, hebben discipline. Als je dikker bent, ben je lui.”

“Als men vrouwen probeert te verdelen, gebeurt dat uitsluitend via het schoonheidsideaal. Jij bent mooi, jij niet. En dat kwetst enorm. En ook al weet ik niet goed wie die ‘men’ dan precies zijn, vrouwen zouden meer een verbond moeten sluiten.”

Beluister het interview:

Lees ook: