De bende van Annemie
Over avocado's, olijfolie, chia-zaad en ... op het einde (niet) meer weten wat te eten
vr 10 nov. - 1:48
Wees alvast niet te fanatiek, zegt dokter Michael Sels. "Binnen de groep van mensen met overgewicht is er heel wat verschil", steekt Michael Sels van wal. "Je hebt er die hoge bloeddruk en cholesterol hebben, maar even goed zijn er die vrij gezond zijn. Maar als je overgewicht hebt, heb je nu eenmaal een hogere kans op hart- en vaatziekten."
Wat is 'gezond'?
Er bestaat ook geen echte, objectieve definitie van 'gezond', zegt Sels. "Heel vaak vragen mensen mij op de raadpleging: wat is gezond? Daar kan ik geen pasklaar antwoord op geven." Sels haalt het voorbeeld aan van de avocado. Is die eigenlijk gezond?
"Als je op je gewicht wil letten en je eet bij je boterhammen 's middags elke keer ook een avocado in plaats van hesp, dan heb je eigenlijk geen goede keuze gemaakt. De calorieën in één avocado komen overeen met drie boterhammen."
Heilige voedingsdriehoek
"Eigenlijk is gezonde voeding helemaal niet zo moeilijk. Maar iedereen leest over het dieet van Pipa Middleton, ziet hoe kippen behandeld worden in kwekerijen, hoort hoe geweldig chia-zaad is ... en op het einde van de dag weten mensen niet meer wat te doen." Dat heeft ook te maken met de nieuwe voedingsdriehoek. Daarin zit een avocado, net als olijfolie in de belangrijkste voedingsgroep: "Mensen gieten nu met de olijfolie. Dat is natuurlijk makkelijker dan een evenwichtige maaltijd inplannen."
Je eet bij je boterhammen 's middags elke keer ook een avocado in plaats van hesp, dan heb je eigenlijk geen goede keuze gemaakt
Voeding als religie
"Voeding is een beetje een religie geworden. En bij elke religie zie je dat er goede en minder goede dingen mee kunnen gebeuren. En net zoals bij religies halen mensen uit sommige 'diëten' net die dingen die voor hen handig zijn: kijk maar naar het sirtfood diet dat Pipa Middleton volgde net voor haar trouw.
Mensen haalden daar dingen uit: ze begonnen chocolade te eten, maakten kervelsmoothies, ... Maar dat is eerder om het geweten te sussen. Een heel voedingspatroon aanpassen is dan ook erg moeilijk." Zoiets heet in de wetenschap cherrypicking. Mensen halen er uit wat ze er graag willen uithalen.