"Ik stond op het punt om al mijn medicatie in één keer in te nemen"

10 september 2018
Elke dag plegen 3 Vlamingen zelfmoord. Zowat nergens in West-Europa is dat cijfer hoger. Verklaringen en een zeer pakkende getuigenis Bij Debecker.

Zelfmoordspecialiste Gwendolyn Portzky kwam langs 'Bij Debecker' om te kaderen waarom het leven zo zwaar valt voor zoveel mensen in ons land. Het grote verschil tussen Vlamingen en Nederlanders is de prestatiedrang: Vlamingen zijn hardwerkend en willen grote huizen en grote auto's. Nederlanders zijn minder prestatiegericht. Dus, zo zegt Portsky, "eigenlijk doen we het onszelf een beetje aan".

Portzky zei ook nog dat Vlamingen gesloten zijn en niet praten over hun problemen. In de plaats daarvan gaan ze liever pinten drinken om hun problemen te vergeten en dat is het grote verschil met Nederlanders, die veel opener praten over hun zorgen en problemen. 

Ze pleit ervoor om mensen meer over hun emoties te leren praten, al vanaf de kleuterklas. Want leren met kritiek en emoties omgaan, dat moet op school aangeleerd worden.

Beluister hier het interview met Gwendolyn Portzky:

Toch was het vooral de getuigenis van Sueann Vandeputte die bleef nazinderen. Ze vertelde over haar moeilijke scheiding en over het moment dat ze niet meer wou leven. Vandaag is ze blij dat ze nog leeft.

Beluister hier de getuigenis van Sueann:

Wie vragen heeft over zelfdoding kan altijd terecht bij de Zelfmoordlijn, op het telefoonnummer 1813 of online via www.zelfmoord1813.be

Lees ook: