"Ik vraag mijn zoontje wel eens: wil je graag een papa? Het antwoord is soms ja, soms nee."

6 september 2017
Els Keytsman van Unia is een bewust alleenstaande mama. Ze is dan ook blij met een onderzoek waaruit blijkt dat kinderen van alleenstaande moeders het even goed doen op het vlak van algemeen welzijn als kinderen uit ‘normale’ gezinnen.

Het was voor Els geen makkelijke beslissing om alleen voor een kind te kiezen, en de angst of ze wel de juiste keuze gemaakt wordt door dit onderzoek toch wat weggenomen. De studie, van de universiteit van Amsterdam, benadrukt het belang van een goed sociaal netwerk. En dat kan Els alleen maar beamen. Ze heeft er lang over nagedacht, zich zo goed mogelijk georganiseerd, en ze doet vaak een beroep op anderen. "Omdat het moet! Er is nu eenmaal geen partner, dus je moet wel je eigen sociale netwerk ontwikkelen."

Als alleenstaande mama kamp je nog altijd met vooroordelen.
Els Keytsman

Els is actief in een groep van bewust alleenstaande mama's waarin ze informatie uitwisselen en elkaar steunen. Zeer belangrijk, want er zijn nog altijd veel vooroordelen. Els moet ook telkens bij een nieuw schooljaar uitleggen dat haar zoontje een donorkindje is en geen papa heeft. Vroeg of laat komt het toch ter sprake in de les.

Ze praat er ook over met haar zoontje zelf, en uiteraard vraagt hij soms "komt er dan nooit een papa?" Els: "ik stel hem dan de vraag: wil je graag een papa? Het antwoord is soms ja, soms nee." De sleutel is echt open en eerlijke communicatie.