"Ik werd proefpersoon na de dood van mijn vriend"

14 september 2020
Stefaan Denewet was één van de allereerste Belgen die zich opgaf voor het testen van een coronavaccin. De directe aanleiding was het overlijden van zijn beste vriend Jean-Pierre. “Ik voelde me machteloos, ik moést iets terugdoen.”

Jean-Pierre stierf aan de gevolgen van Covid 19 op Paaszondag. Ze waren al 35 jaar beste vrienden. “Zijn dood heeft me zwaar aangegrepen,” zegt Stefaan in De Wereld van Sofie. “Ik voelde me machteloos, ik vond het zo oneerlijk dat hém dat overkwam en dat de geneeskunde er niks aan kon doen.”

Toen hij zag dat er een tekort was aan proefpersonen, twijfelde hij geen seconde om zich kandidaat te stellen. “Het was een zeer impulsieve beslissing, ik had geen idee van wat de risico’s waren. Ik ben al 59 jaar dus behoor bijna tot de risicogroep. Maar ik wílde het doen, voor Jean-Pierre.”

Overwinning

Eind mei moest Stefaan zich aanmelden bij het Universitair Ziekenhuis in Gent voor een volledige medische check-up. “Dat was bijzonder spannend, want als je niet gezond was, mocht je niet deelnemen. Gelukkig waren de resultaten ok, enkel mijn cholesterol was op het randje. Maar ik mocht proefpersoon zijn, en dat voelde als een overwinning!”

Angst

Stefaan was bij momenten heel bang voor de risico’s. “Ik herinner me vooral de weg ernaartoe: ik zat vast in het verkeer in de Kennedytunnel en plots overviel me een enorme angst. Ik zag al bulten verschijnen op mijn gezicht en wilde bijna naar huis terugkeren. Maar vreemd genoeg ebde de angst stilaan weer weg en toen ik in Gent aankwam, was ik helemaal gekalmeerd.”

Gewoon een prikje

Het medisch personeel ter plaatse was ook zeer behulpzaam: “Ze stelden me volledig op mijn gemak en na de inspuiting werd ik 4 uur lang gemonitord. Maar ik had geen klachten, behalve dan een beetje hoofdpijn later die avond. De vaccinatie zelf stelt niks voor, dat is gewoon een prikje zoals de griepprik.”

Ook vandaag nog wordt Stefaan opgevolgd. “Ik moet de komende maanden nog een aantal keer terug voor een bloedonderzoek, en ik kan de onderzoekers 24/24 bellen als ik me niet goed voel. Ik ben dus helemaal op mijn gemak.”

Goed doel

Stefaan is heel open over de vergoeding die hij als proefpersoon krijgt: “1100 euro, dat is veel geld. Maar ik heb besloten om het volledige bedrag te schenken aan een goed doel. Ter nagedachtenis van mijn vriend Jean-Pierre.”

Beluister de getuigenis van Stefaan:

Lees ook:

Radio 1 Select