Instructeur Stijn Swijns over succes 'Kamp Waes': "Met de juiste mentale ingesteldheid, ben je tot heel veel in staat"

15 januari 2020
© VRT - De Mensen
Het televisieprogramma 'Kamp Waes' lokte de voorbije zondagen meer dan 1,5 miljoen kijkers. Ook het afgeleide trainingsprogramma 'Start to Kamp Waes' boeit de mensen, met al meer dan 100.000 inschrijvingen. "Met de juiste mentale ingesteldheid, kan je alles aan" zegt instructeur Stijn Swijns in 'De Wereld Vandaag'. Maar professor sportsociologie Jeroen Scheerder nuanceert: "Het blijft entertainment. Uiteindelijk komt maar een beperkte groep mensen in aanmerking om tot het uiterste te gaan."

Het televisieprogramma 'Kamp Waes' lokte de voorbije zondagen meer dan 1,5 miljoen kijkers. Ook het afgeleide trainingsprogramma 'Start to Kamp Waes' boeit de mensen, met al meer dan 100.000 inschrijvingen.

"Ik denk wel dat ik kan zeggen dat het succes van het programma 'Kamp Waes' de stoutste verwachtingen overtreft. Ik hoop dat we de kijker een ander beeld kunnen meegeven van wat de Special Forces zijn. We tonen een korte versie van de basisopleiding die de kandidaten in een achttal dagen doorlopen. In realiteit duurt die zes tot zeven maanden", zegt Stijn Swijns, een voormalige instructeur van de Special Forces van het Belgische leger die meewerkt aan het programma.

Volgens Swijns kan iedereen de opleiding van de Special Forces aan wanneer men op de juiste manier voorbereid is en de juiste mentale ingesteldheid heeft.

"De opleiding is hard. Die vormt de basis om te analyseren welke mensen naar conflictgebieden uitgestuurd kunnen worden. Die mensen moeten tot het uiterste kunnen gaan en die moeten levens redden. Het gaat er om te kijken naar mensen waarbij de kern goed zit. Je kan het vergelijken met een ajuin. Je gaat er alle schillen afnemen tot je enkel de kern over hebt. Als die goed is, kan je van die mensen heel bekwame Special Forces-soldaten maken."

Swijns verklaart ook dat de deelnemers aan het programma goed begeleid worden. "Ik ben niet bang dat er kandidaten over hun grenzen zullen gaan. Ze worden heel goed opgevangen. Daar zijn we als professionals mee bezig. Mensen met de juiste mindset kunnen heel ver gaan. Als het mentale goed zit, kan je heel wat bereiken."

(lees verder onder de foto)

Beeld uit 'Kamp Waes'

'Kamp Waes' is een boeiend programma, maar het blijft entertainment

De professor sportsociologie Jeroen Scheerder is niet verbaasd dat 'Kamp Waes' grote ogen gooit op televisie. "'Kamp Waes' is een boeiend programma, maar het is entertainment. Ik kan alleen maar hopen dat het ook zo in de huiskamer binnenkomt", zegt Jeroen Scheerder.

Scheerder denkt dat het programma appelleert aan een maatschappelijk verschijnsel waarbij mensen geneigd zijn om de limieten van hun kunnen op te zoeken. "We gaan steeds meer de limieten van ons lichaam opzoeken. Meer mensen willen een marathon lopen of aan triatlon doen. Maar het blijft een beperkte groep mensen die daar voor in aanmerking komt."

Volgens Scheerder is het een manier van ontsnappen aan dagelijkse sleur of de zoektocht naar zingeving. "Dat zegt veel over de huidige samenleving", aldus Scheerder.

Beluister het gesprek met instructeur Stijn Swijns in 'De Wereld Vandaag':

Beluister het gesprek met Jeroen Scheerder in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: