Inwoners van Lennik mogen gratis naar de psycholoog: "Willen zorg dichter bij de mensen brengen"

19 januari 2022
© Ilse Ketele (Belga)
Inwoners van Lennik kunnen gratis hulp van een psycholoog krijgen. De gemeente biedt tot 10 gratis sessies aan voor wie daar nood aan heeft. Sinds het begin van de coronacrisis krijgt het gemeentebestuur steeds vaker te horen dat heel wat mensen het mentaal moeilijk hebben.

Beluister het gesprek met Irina De Knop in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

"We merken zeker ook dat adolescenten en jongvolwassenen de weg naar hulp moeilijker kunnen vinden. Daarom willen we die drempel zoveel mogelijk verlagen door gratis sessies bij een psycholoog aan te bieden", legt burgemeester Irina De Knop uit. Lennik werkt daarvoor samen met Welzijnskoepel West-Brabant. De vereniging heeft één psycholoog aangesteld die met mensen uit Lennik in gesprek zal gaan.

"Uiteraard kan iedereen altijd op eigen houtje een afspraak maken bij de psycholoog, maar we merken dat die stap voor veel mensen soms te groot is." In eerste instantie is het de bedoeling dat de psycholoog kan luisteren naar de problemen waar mensen mee worstelen. Wie dat wilt, kan daarna een kort traject van psychologische hulp volgen. "We bieden een basistraject aan van 5 sessies, maar afhankelijk van de problematiek kan het oplopen tot 10 sessies", aldus de burgemeester.

Uiteraard kan iedereen op eigen houtje een afspraak maken bij de psycholoog, maar we merken dat die stap voor veel mensen soms te groot is.

Aanpassen aan vraag

"Lennik is een gemeente van 10.000 inwoners, dus we schatten in dat 1 psycholoog die enkele uren beschikbaar is, voldoende zal zijn voor de gemeente", vertelt De Knop in 'De Wereld Vandaag'. "En als we merken dat er toch meer hulp nodig is, dan verwijzen we de mensen door. Maar we focussen hier wel op snelle en directe hulp, dus willen in eerste instantie zoveel mogelijk mensen van dichtbij helpen. We zullen het project versterken en bijsturen waar nodig."

Op dit moment heeft de gemeente een budget van 7.000 euro vrijgemaakt voor het project in 2022. "Voor de enkele uren per week dat de psycholoog aanwezig zal zijn, is dit genoeg. Maar als we merken dat de vraag verandert, dan kunnen we altijd opschalen of afbouwen", benadrukt De Knop.

Een afspraak maken kan via de sociale dienst van de gemeente Lennik op het nummer 02/532.41.45.

Beluister het gesprek met Irina De Knop in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: