“Jammer dat Recyclart moet verdwijnen”

8 februari 2018
Gorik Van Oudheusden, ook bekend als Zwangere Guy, is een product van de Brusselse jeugdhuizen. Hij vindt dat de jeugd er recht heeft op meer ruimte.

Gorik Van Oudheusden, ook bekend als Zwangere Guy, deelt een huis met drie huisgenoten in de Brusselse Marollen. Aan de keukentafel daar gaat het vooral over het verdwijnen van het ‘de Recyclart’. Dat is een cultuurcentrum bij het NMBS-station Kapellekerk. Het moet er weg omdat het niet brandveilig genoeg is.

De Recyclart was echt een plek waar jonge Brusselaars zich op allerlei manieren artistiek konden uitleven, dus zeker niet alleen voor fuiven. De zaal had een positief effect op de hele wijk. En dat aan goedkope prijzen. Want waar vind je in de stad nog een biertje voor twee euro? De zaal verdwijnt, en ondertussen blijft de leegstand in Brussel hoog.”

Schaaktoernooien en Fifa

Als halftijds medewerker van jeugdhuis Dar, heeft Guy veel contact met een “mooie mengelmoes van jonge Brusselaars”. “We organiseren schaaktoernooien en spelen Fifa. Binnenkort krijgen we een nieuwe plek achter het Muntpunt. Daar zijn we blij mee.”

Guy heeft geen gemakkelijke jeugd gehad, en is zelf ook een product van jeugdhuizen. “Als tiener in jeugdhuis ‘t Ongeluk in Ganshoren leerde ik mensen kennen die nu nog mijn vrienden zijn. En gaf ik mijn eerste solo-optreden. Het was een van de plekken waar ik me thuis voelde.”

Bij een van de rellen stond ik er middenin. Van de heethoofden kende ik niemand. Ze verpesten het voor iedereen

De recente rellen met jongeren in Brussel, vielen Guy dan ook zwaar. “Bij een van de rellen stond ik er middenin. Van de heethoofden kende ik niemand. Ze verpesten het voor iedereen.”

Radio 1 Select