"Een groot deel van het publiek haalt meer levensvisie uit shows van een topcomedian dan uit opinieartikels"

22 november 2020
©KREW
"Internationale topcomedians kunnens zoveel inzicht in hun show stoppen" vertelt Lieven Scheire in 'Touché'. "Een groot deel van het publiek haalt daar meer levensvisie uit dan uit opinieartikels in de krant."

In Vlaanderen kennen we Lieven Scheire als wetenschapscommunicator, stand-upcomedian en 1/4 Neveneffect. Maar ook in het buitenland is hij een graag geziene performer. Bij onze Noorderburen zie je hem regelmatig verschijnen in wetenschappelijke TV-programma's. Maar ook in Groot-Brittannië stond Scheire al meermaals op een podium. Hij speelde zijn soloshow ‘The Wonderful World of Lieven Scheire’ zelfs een hele maand op het befaamde Fringe Festival in Edinburgh. En spelen op dat festival is een heuse onderneming.

Ik heb het grote geluk gehad om al een manager te hebben. Maar zelfs dan slaag je er maar in om elke dag een zaal van 50 mensen te vullen.

Iedereen is daar.” En dat is niet overdreven. Als je een beetje FOMO-gevoelig bent, is een weekje Fringe jouw hel. Maar als performer kan Lieven het zeker aanraden: “Elke podiumkunstenaar ter wereld moet daarheen. Je ontmoet daar heel veel mensen. Er is een enorme kruisbestuiving.”

Lees verder onder de video van Lieven Scheire op het Fringe Festival 

Het gras mag dan wel groener lijken over de landsgrenzen heen, als het op stand-upcomedy aankomt, is het dat ook.

De internationale topcomedians kunnen zoveel inzicht in hun show stoppen. Een groot deel van het publiek haalt daar meer levensvisie uit, dan uit opinieartikels in de krant.

Belangrijk blijft wel, volgens Scheire, dat je grappig moet zijn. Wie niet grappig is, houdt meer een preek dan een comedyshow. Als je daarentegen wel grappig bent, doet het er niet zoveel toe of je al dan niet inzichten verschaft. Zo lang je publiek zich maar amuseert. Dat geldt misschien nog het meest voor het subgenre waarin Lieven zelf het vaakst actief is: de Science comedy. Een tak van de stand-upcomedy die, alweer, in Engelstalige contreien beter ontwikkeld is.

Het wetenschapscommunicatie-circuit is daar heel tof. Ik zou daar heel graag deel van uitmaken.

Benieuwd? Ontdek dan een paar van Scheires favorieten: Brian Cox, Robin Ince en Festival of the Spoken Nerd. Bij die laatste krijg je meteen drie voor de prijs van één met een wiskundige en twee fysici die ook elk apart bijzondere leuke dingen maken.

Het mag hopelijk een bron van inspiratie zijn op deze 'Dag van de Wetenschap'. Voor de Vlaamse wetenschappers met communicatie-ambities heeft Scheire nog een tip: "Probeer eens stand-upcomedy. Dat is een harde leerschool. Maar dat is ook een soort hoogtestage in het aandacht-van-een-publiek-vasthouden."

Beluister de volledige uitzending (in twee delen):

Lees ook: