Johan Terryn verzamelt verhalen over rouwen in coronatijden “Die overlijdens zijn meer dan de cijfers in 'n persbericht"

11 mei 2020
Het zijn bijzonder vreemde tijden voor wie iemand verliest in deze coronatijden. Het afscheid kan enkel gebeuren in beperkte kring, met mondmaskers, en met handgel. Het is geen afscheid zoals mensen het eigenlijk zouden willen. Dat ondervond ook Johan Terryn, die twee weken geleden zijn vader verloor. In de podcast 'Het uur blauw' gaat hij op zoek naar verhalen over rouwen in tijden van corona. "Om mensen te helpen die door een gelijkaardige moeilijke periode gaan".

Elke dag, rond een uur of 11 worden de cijfers bekend gemaakt van het aantal coronadoden in ons land. Het zijn er al meer dan 8.000, meer dan 8.000 families en vrienden die amper of helemaal geen afscheid kunnen nemen. En dat geldt helaas ook voor al die ándere families die een naaste te betreuren hebben die niét aan het virus overleden is. Dat is raar, dat is moeilijk, dat is niet zoals ze het eigenlijk zouden willen. Dat ondervond ook presentator Johan Terryn, toen hij meer dan twee weken geleden afscheid moest nemen van zijn vader. “Door deze lockdown is er nu wel veel tijd en ruimte om heel bewust bezig te zijn met de rouw over het verlies van mijn vader” zegt hij in 'We zullen doorgaan'.

Terryn vertelde over dat verlies in het ‘middagjournaal’ in ‘Nieuwe Feiten’ en kreeg daar heel wat reactie op. Van mensen die hem wilden condoleren maar ook ook van luisteraars die hun eigen verhaal deden. Hij wil dat die verhalen toch verteld kunnen worden en daarom is hij nu begonnen met een podcast. “Ik wil die overlijdens meer laten zijn dan de cijfers in een dagelijks persbericht”.

Het uur blauw

De podcast heet ‘Het uur blauw’: “Dat is het laatste donkere uur van de nacht, vlak voor de zon op komt” Het concept is heel simpel: “Ik ga wandelen met een gast, in het bos of in de natuur, we vertrekken een uur voor de zon op komt en aan het einde is het licht daar, de zon. Het is een soort rituele wandeling.”

Terryn heeft al enkele mensen kunnen spreken maar hij is nog op zoek naar verhalen. “Mensen die iemand verloren hebben en door de omstandigen op een bijzondere manier moeten rouwen mogen mij contacteren. Het helpt om erover te praten en misschien kunnen we ook andere mensen helpen die door een gelijkaardige moeilijke periode gaan”.

Beluister de podcast via jouw favoriete podcast-app of luister via www.johanterryn.com

Heb jij een verhaal dat je graag wil vertellen? Mail naar hetuurblauw@johanterryn.com

Lees ook