"Jongeren zijn wél geïnteresseerd in politieke thema's"

12 oktober 2017
Vlaamse jongeren zijn nauwelijks geïnteresseerd in lokale politiek. Dat blijkt uit een enquête van Radio 1. Ook Joy Anna Thielemans gaf deze week bij De Bende van Annemie nog toe dat ze niets van politiek kent. Volgens haar is politiek voor jongeren een 'ver-van-hun-bed-show'. Is het echt zo erg gesteld met de politieke interesse en kennis van onze Vlaamse jongeren?

Hans Cools, beleidsmedewerker bij de Ambrassade en specialist in lokaal jeugdbeleid, nuanceert: "Jongeren zijn wél heel erg geïnteresseerd in politieke thema's maar ze benoemen deze thema’s gewoon niet als politiek."

Over zaken zoals welzijn, kinderarmoede, fietspaden en veiligheid bijvoorbeeld hebben jongeren wel een uitgesproken mening. Waarom is de kennis van jongeren over de burgemeester en schepenen in hun gemeente toch zo beperkt?

'Het politieke' heeft een slechter imago gekregen door de recente schandalen, zegt Cools in 'De Stemming'. Bovendien staan op de gemiddelde kieslijsten nog altijd vooral 50-plussers en gemeentes informeren hun jongeren ook niet altijd op maat.