Klopt het dat Delphine Boël een 'miskoop' doet nu ze van Albert II erft en niet langer van de familie Boël?

28 januari 2020
© Dirk Waem (Belga)
Nu koning Albert II toegeeft dat hij de vader van Delphine Boël is, heeft zij recht op een deel van zijn erfenis. Volgens sommigen doet ze daarmee een "miskoop" omdat het fortuin van haar 'vorige' familie Boël vele malen groter zou zijn. Klopt dat? Financieel journalist Ludwig Verduyn schetst het plaatje in 'De Wereld Vandaag'.

1. Hoe groot is het fortuin van de familie Boël?

"Het vermogen van de familie Boël bedraagt 1,6 miljard euro", zegt Ludwig Verduyn. "Daarmee staat ze op de 16e plek van de lijst met de rijkste Belgen, net na Christian Van Thillo van DPG Media en net voor Fernand Huts van Katoen Natie."

Het verhaal van de familie Boël start in 1880. Gustave Boël is op dat moment de boekhouder van Ernest Boucquéau, de eigenaar van een staalfabriek én kinderloos. Wanneer die overlijdt, laat hij alles aan Boël over."

"In 1997 heeft de familie Boël het bedrijf voor 125 miljoen euro verkocht. Dat was meteen de basis van hun familiale vermogen. Daar zijn ze erg verstandig mee omgesprongen. Ze hebben het in andere bedrijven geïnvesteerd, onder meer in de distributiegroep Colruyt."

"Vandaag zit hun geld ook in digitale bedrijven zoals Zalando en Amazon. Hierdoor hebben ze hun vermogen kunnen optrekken tot 1,6 miljard euro. Nog een opmerkelijk punt: de familie is altijd verstandige huwelijken aangegaan met rijke en machtige mensen."

2. Hoe groot is het vermogen van koning Albert II?

"De schattingen lopen uiteen", zegt Verduyn. "Volgens het Paleis kan Albert II op een vermogen van niet meer dan 12,5 miljoen euro bogen. Eerdere historische schattingen komen uit op een vermogen tussen de 300 en de 600 miljoen euro."

"De vork ligt erg breed en dat heeft alles met koning Boudewijn te maken. Die heeft zijn erfenis destijds in de VS geregeld, buiten de successiewetgeving in België om. Toen Rik Van Cauwelaert hoofdredacteur van Knack was, stelde hij dat hierdoor belastingen zijn ontweken."

"Later hebben Gui Polspoel en Paul Van Den Driessche een boek uitgebracht waarin stond dat het geld van Boudewijn al in 1982 in het buitenland is ondergebracht. In dat jaar vond een devaluatie van de Belgische frank paats. Boudewijn wist daarvan en kon die geldontwaarding zo vermijden. We weten eigenlijk niet hoeveel van dat geld uiteindelijk bij Albert II is terechtgekomen."

3. Kan Delphine Boël nog rekenen op een erfenis van de familie Boël?

De kans dat Delphine Boël ooit van haar vorige vader Jacques Boël zal erven, is klein. Ze heeft zich immers formeel door hem laten onterven, een stap die noodzakelijk was om zich voor de rechtbank als dochter van Albert II te kunnen laten erkennen.

Opvallend: zelfs al was de zaak-Boël nooit losgebarsten en was alles bij het oude gebleven, dan nog zou Delphine Boël volgens Verduyn nooit op een erfenis van Jacques Boël hebben moeten rekenen. "De familie Boël heeft altijd goede contacten met de koninklijke familie onderhouden als toegangspoort tot zakelijk succes", zegt hij.

"Uit de affaire tussen Sybille de Selys Longchamps, de echtgenote van Jacques Boël, en Albert II is Delphine geboren", zegt hij in een gesprek met VRT NWS. "Om zijn zakelijke contacten niet in het gedrang te brengen, heeft Jacques Boël dit met de mantel der liefde bedekt door Delphine als zijn dochter te erkennen."

Dat neemt niet weg dat Delphine Boël volgens hem al bij haar geboorte gedoemd was omdat ze geen "echte" Boël was. Verduyn denkt daarom dat Jacques Boël er sowieso alles aan zou hebben gedaan opdat het familiefortuin nooit naar Delphine had gevloeid.

4. Kan Delphine Boël nu rekenen op een deel van de erfenis van Albert II?

"Als we rekening houden met het minimumbedrag van 12,5 miljoen euro dat op het fortuin van Albert II kleeft, dan heeft Delphine wettelijk recht op een vierde van de helft van dit bedrag", zegt Verduyn. "Die helft, dat is de zogenoemde gereserveerde erfenis. Daar hebben de kinderen van Albert II recht op, wat hij ook zou beslissen."

"Een vierde van de helft, dat is een achtste. Een achtste van 12,5 miljoen euro, dat komt neer op 1,5 miljoen euro. Als Delphine Boël de hele gerechtelijke procedure blijft doorlopen én als Albert II tijdens die procedure niet overlijdt, dan kan ze dit deel van de erfenis voor de rechtbank opeisen als ze het niet zou krijgen."

Volgens De Tijd hebben Albert II en Paola recent hun huwelijkscontract herzien en dat strooit mogelijk nog roet in het eten van Delphine Boël. Als Albert II komt te overlijden, dan zal volgens de krant zoveel mogelijk van zijn fortuin naar Paola gaan. Eenmaal zij sterft, dan gaat dit geld over naar haar wettige kinderen: koning Filip, Astrid en Laurent.

In dat laatste scenario riskeert Delphine Boël dus ook naar (een deel van) de erfenis van Albert II te kunnen fluiten. "Als Albert II nog geld in het buitenland heeft, dan zal ze ook daar naast grijpen", besluit Verduyn. "Ik zie niet in hoe ze in een testament zou terechtkomen."

Beluister het gesprek met Ludwig Verduyn in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: