Kunnen octopussen dromen of niet?

10 oktober 2019
Droomt ze of droomt ze niet? Wetenschappers van over de hele wereld kijken gefascineerd naar de beelden van Heidi, de al dan niet dromende octopus. Zo ook bioloog Dirk Draulans.

Tijdens de beelden denkt de Amerikaanse bioloog David Scheel een dromende octopus te zien. Het dier zou dromen dat ze een kwal vangt om er dan rustig ergens mee langs de kant te zitten die op te eten.

“Mensen hebben goed ontwikkelde hersenen en zijn zowat het summum van hersenontwikkeling in de wereld van gewervelde dieren”, vertelt Dirk Draulans in Nieuwe Feiten. Maar ongewervelde dieren, zoals de octopus hebben een compleet andere soort hersenen.

“Men ging ervan uit dat ongewervelde dieren niet konden dromen met het soort hersenen dat ze hebben. En blijkbaar is dat nu wel het geval”, aldus Draulans.

In de video neemt het dier tijdens het slapen verschillende kleuren aan, iets wat kan wijzen op een droom. “De octopus past zijn kleur aan aan het substraat waar hij op zit. Als dat zand is zal hij dus wit worden, als hij zich verplaatst zal hij donkerder worden om minder op te vallen en als hij dan ergens op een rots gaat zitten krijgt hij weer een andere kleur”.

Gaan octopussen dan door een REM-slaap zoals ons? “Begin dit jaar heeft men gezien dat zeekatten, de inktvissen die ook bij ons voorkomen, wel de typische oog- en armbewegingen van een REM-slaap vertonen als ze in slaap zijn”.

“Dat is wat wetenschappers convergente evolutie noemen. Dromen is waarschijnlijk zo nuttig dat het in verschillende hoeken van het dierenrijk op verschillende manieren ontstaat. Bijvoorbeeld onze ogen, die zijn compleet verschillend van ongewervelde dieren, maar we kunnen er wel mee zien. Dromen bij octopussen zou dan zo nuttig zijn dat er op verschillende plekken in het dierenrijk op ingezet is”.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Radio 1 Select