Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Je kat is wel aan jou gehecht

wo 25 sep. - 0:30

Een hond heeft een baasje. Een kat personeel. Dat hoor je wel vaker zeggen. Maar het klopt niet, blijkt uit nieuw onderzoek.
© Mikhail Vasilyev (Unsplash)

Katten zijn veel meer gehecht aan mensen dan gedacht, blijkt uit onderzoek van de Oregon State UniversityChris Dusauchoit bestudeerde dat onderzoek voor ‘Nieuwe Feiten’. “Over katten en honden bestaan heel veel clichés” zegt hij. Katten zouden niemand nodig hebben, en honden kunnen dan weer niet zonder de mens. Maar er zijn hele grote verschillen tussen katten en honden onderling. “Je hebt katten die aan mensen hangen. Denk maar aan een Siamees die achter de baas aanloopt, en de hele dag jankt. En je hebt ook honden die zich van hun baas schijnbaar niets aantrekken.”

Vreemde situatietest

Wel is het een feit dat veel baasjes zich afvragen: houdt mijn huisdier wel van mij? “Je kan daar een antwoord op verzinnen via het begrip ‘hechting’”, zegt Dusauchoit. “Hechting is een begrip uit de psychologie waarin nagegaan wordt in hoeverre een kind een ouder of opvoeder nodig heeft. Dat kan je testen in de ‘vreemde situatietest’.”

In dit soort testen brengt met een kind naar een plaats waar het nog nooit is geweest, een ruimte waar ook wat speelgoed ligt. Ook ‘een vreemde volwassene’ komt erbij. De ouder verlaat vervolgens de ruimte, en even later doet de ‘vreemde volwassene’ hetzelfde. Wanneer zij weer binnenkomen, kan men het kind observeren. Hoe reageert hij of zij – na deze periode van stress – op de hereniging? (Dit is een korte samenvatting van de test, meer details lees je op Wikipedia)

Men deed deze test ook bij katten, zegt Dusauchoit. “Wat voor een kat verschrikkelijk is, want ze zijn meer gehecht aan het territorium dan aan de baas.”

En wat blijkt uit deze test?  “In ideale omstandigheden gebruikt een kat de baas als veilige uitvalsbasis. Als er een vreemde binnenkomt, zal de kat een beetje bij de baas blijven, en kijken wat de baas doet bij de vreemde. Katten gebruiken dus inderdaad hun baas om zekerheid op te doen.”

Die resultaten zijn een beetje verwonderlijk, zegt Dusachoit. Het is namelijk niet de eerste keer dat dit werd onderzocht bij katten, en de resultaten spreken elkaar tegen. “Een aantal jaren geleden werd hetzelfde onderzocht en toen moest men vaststellen dat katten niet significant meer naar hun baas gingen dan naar die vreemde.”  

Dusauchoit: “Ik denk dat we de proeven vooral moeten aanpassen aan het dier. Je zou dit onderzoek bij de mensen thuis moeten doen. Dan zit de kat op haar veilige terrein en kan je beter nagaan of het tekenen van verlatingsangst vertoont of niet.”

"Je kan er zeker van uitgaan dat je kat van je houdt"

Maar wat moeten we hier nu mee? Houdt onze kat van ons of niet? “Je kan er zeker van uitgaan dat je kat van je houdt. Maar wel op een katterige manier, die niet hetzelfde is als een hond” besluit Dusauchoit. “We moeten in ieder geval weg van de clichés en in de toekomst meer van dit soort onderzoeken doen om te ontdekken hoe wondervol de kat wel in elkaar zit.”

Beluister het gesprek met Chris Dusauchoit:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet